De chaos in de Rode Zee ten gevolge van de aanvallen op vrachtschepen door Jemenitische Houthi-rebellen kan nog maanden duren. Dat zegt Maersk, een van ’s werelds grootste containervervoerders, in een verklaring vrijdag.

Volgens Maersk zijn er vijftien routes tussen Azië en Europa en de Amerikaanse oostkust en het Midden-Oosten in de problemen gekomen. Meer dan 150 schepen met bestemmingen als Singapore en Rotterdam hebben hun aankomstdatum uitgesteld, sommige tot zelfs maart.

De schepen zouden normaal gesproken door de Rode Zee en het Suez-kanaal varen en moeten nu omvaren onder Afrika door. Eerder al liet Maersk weten een containertoeslag door te voeren vanwege die omweg. Een standaard container die van China naar Noord-Europa wordt vervoerd is nu 700 dollar (zo’n 635 euro) duurder.

De Verenigde Staten hebben deze week een Rode Zee-coalitie van meer dan twintig landen in het leven geroepen die schepen in de Rode Zee moet beschermen. Een woordvoerder van het Pentagon zei vrijdag dat dit voldoende moet zijn om de omweg onder Afrika door niet te hoeven maken.

LEES OOK: Nederland doet mee aan westerse militaire operatie om vrachtschepen in de Rode Zee te beschermen