• De oprichter en CEO van softwarebedrijf Paycom  was in 2020 de best betaalde topman in de Verenigde Staten.
  • Zijn bedrijf levert HR-software op basis van clouddiensten voor zo’n 31 duizend bedrijven.
  • Sinds de beursgang in 2014 doen de aandelen van Paycom het beter dan de meeste andere softwarebedrijven die zijn opgenomen in de S&P 500-index.

Amazon-oprichter Jeff Bezos mag zichzelf misschien wel ’s werelds rijkste mens noemen, maar zijn beloningspakket van 1,7 miljoen dollar bleef afgelopen jaar ver achter bij de best betaalde Amerikaanse CEO.

Volgens The New York Times, die de beloningen voor Amerikaanse CEO’s op een rij zette, verdiende de topman van softwarebedrijf Paycom afgelopen jaar meer dan de bazen van Amazon, Netflix of grootbank JPMorgan Chase.

Het beloningspakket van CEO Chad Richison kwam in 2020 uit op 211 miljoen dollar.

Paycom is een bedrijf uit Oklahoma City dat HR-software levert op basis van clouddiensten aan zo’n 31 duizend bedrijven.

Richison richtte Paycom in 1998 op. Het was een van de eerste bedrijven die HR-management digitaliseerde en personaliseerde voor zowel werkgevers als werknemers.

Paycom heeft zo'n 31 duizend klanten en bedient daarmee zo'n vijf miljoen werknemers binnen en buiten de VS. De meeste klanten zijn bedrijven met zo'n vijfduizend mensen in dienst.

Prestatiebeloning beste verdienende Amerikaanse CEO

Het beloningspakket van Richison over 2020 betekent niet dat hij in één keer 211 miljoen dollar krijgt bijgestort op zijn bankrekening.

De beloning voor 2020 bestaat voor het grootste deel uit een prestatiegebonden prikkel om de beurswaarde van Paycom te verhogen. Haalt Richison de bijbehorende doelstellingen niet, dan krijgt hij uiteindelijk geen 211 miljoen dollar uitbetaald over 2020, maar 'slechts' 20 miljoen dollar.

Een beloning van 20 miljoen dollar is uiteraard ook niet mals voor een CEO.

De aandelen Paycom doen het overigens al jaren erg goed vergeleken met andere softwarebedrijven die zijn opgenomen in de S&P 500-index. Sinds 2017 is het jaarlijkse rendement op aandelen Paycom gemiddeld 26 procent.

Richison ontvangt zijn volledige betaalpakket pas als de aandelen Paycom stijgen van het huidige koersniveau van 400 dollar naar 1.000 dollar over zes jaar en 1.750 dollar over tien jaar.

"Dit vereist significante waardecreatie voordat hij in aanmerking komt voor de aanzienlijke compensatie", zegt Jason Clark, die commissaris is bij Paycom. "Maar het is een sterke stimulans om Paycom de komende tien jaar te laten groeien."

Paycom werkt, zoals veel Amerikaanse bedrijven, met een zogenoemde one-tier-board, waarin zowel uitvoerende bestuurders zitten als toezichthoudende commissarissen. Die laatste groep gaat in principe over de beloning van de CEO.

Als oprichter van Paycom heeft Richison wel een extra sterke positie: hij is naast CEO ook 'chairman of the board', ofwel voorzitter van de gezamenlijke bestuursraad.

LEES OOK: CEO’s van grote Nederlandse beursbedrijven kregen €20 miljoen minder in 2020