• De 27 grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven hebben hun CEO’s in totaal 20 miljoen euro minder aan beloning gegeven in 2020.
  • Uit een inventarisatie van het Financieele Dagblad en bureau Focus Orange blijkt dat CEO’s bij de grootste beursgenoteerde bedrijven afgelopen jaar gemiddeld een beloning van 3,2 miljoen euro kregen.
  • De variabele beloning voor de lange termijn is in tien jaar tijd steeds belangrijker geworden.

De 27 grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven hebben hun CEO’s in totaal 20 miljoen euro minder aan beloning gegeven in 2020 dan in het voorgaande jaar. De totale beloning van topbestuurders van deze bedrijven kwam uit op 90 miljoen euro afgelopen jaar.

Dat blijkt uit een beloningsonderzoek van het Financieele Dagblad in samenwerking met adviesbureau Focus Orange.

Gemiddelde kreeg een CEO bij de 27 grootste beursgenoteerde bedrijven een beloning van 3,2 miljoen euro in 2020, tegen 3,9 miljoen euro een jaar eerder.

De best verdienende CEO van afgelopen jaar is wederom Nancy McKinstry van uitgever Wolters Kluwer die in totaal uitkomt op een beloning van 12 miljoen euro in 2020, 3,5 miljoen euro meer dan een jaar eerder.

Ook de CEO's van techbdrijven Philips en ASML mogen niet klagen over het coronajaar 2020: Frans van Houten kreeg een beloning van 6,39 miljoen bij Philips en Peter Wennink van ASML mocht het doen met 6,36 miljoen euro.

In het onderzoek is ook gekeken hoe de verhouding tussen het vaste salaris, de jaarbonus en de langetermijnbonussen in de loop der jaren is veranderd. Hieruit blijkt dat het vaste salaris van CEO's als percentage van de totale beloning minder belangrijk is geworden. Langetermijnbonussen in de vorm van aandelen hebben daarentegen een belangrijkere rol gekregen.

Zo verdiende een CEO bij de grootste beursgenoteerde bedrijven in 2010 gemiddeld 2 miljoen euro, waarbij het vaste salaris 36 procent van de beloning uitmaakte, de kortetermijnbonus 29 procent en de langetermijnbonus 35 procent.

Anno 2020 verdient een CEO gemiddeld 3,2 miljoen euro, waarbij het vaste salaris 31 procent van de beloning uitmaakt, de kortetermijnbonus 26 procent en de langetermijnbonus liefst 43 procent.

Lees het hele artikel over topbeloningen bij de grootste beursgenoteerde bedrijven bij het FD »

LEES OOK: CDA-leider Hoekstra wil inkomens boven de 1,5 ton 55% belasting laten betalen – ook andere partijen willen hogere inkomens zwaarder belasten