De topman van Amazon, Jeff Bezos, is meer dan 200 miljard dollar waard. Daarmee is zijn fortuin bijna verdubbeld sinds de start van de coronapandemie.

De techmiljardair dankt dat aan de beursprestaties van Amazon, waarvan Bezos de oprichter en grootaandeelhouder is.

Bezos is met afstand de rijkste mens op aarde. Op de tweede plaats staat de oprichter van Microsoft Bill Gates, die over zo’n 116 miljard dollar beschikt.

Terwijl de coronacrisis zorgt voor een forse toename van de werkloosheid en baanonzekerheid, worden de superrijken rijker. Jeff Bezos, CEO en oprichter van techreus Amazon, beschikt inmiddels over meer dan 200 miljard dollar, melden zakenblad Forbes en persbureau Bloomberg

Het fortuin van Bezos, de rijkste mens ter wereld, is bijna verdubbeld sinds de start van de coronapandemie.

Begin maart was Bezos nog 97 miljard dollar waard, volgens Bloomberg. Sindsdien stijgt zijn vermogen gestaag. In juli was Bezos al net zo veel waard als de hele Quote 500 bij elkaar. 

Bezos laat met zijn astronomische vermogen Bill Gates, de oprichter van Microsoft en op één na rijkste mens ter wereld, ver achter zich.

Het vermogen van Gates wordt momenteel geschat op ruim 116 miljard dollar. Zelfs tijdens de hoogtijdagen van zijn carrière, gedurende de internetgekte in 1999, had Gates met 158 miljard dollar slechts drie vierde van het kapitaal van Bezos, schrijven kenners bij Forbes.

Bezos heeft de groei van zijn fortuin grotendeels te danken aan techbedrijf Amazon, waarin hij volgens de meest recente documenten een belang van 11 procent heeft, aldus Bloomberg.

Webwinkel Amazon zag de verkopen exponentieel stijgen tijdens de coronacrisis. Mensen die door de overheidsmaatregelen thuis zitten, shoppen en doen hun boodschappen online en kiezen vaak voor Amazon.

De marktwaarde van de online marktplaats en leverancier van clouddiensten ging in de afgelopen maanden door het dak en staat momenteel op bijna 1.700 miljard dollar

Bezos is overigens ook de eigenaar van de Amerikaanse krant The Washington Post en ruimtevaartbedrijf Blue Origin. Dat laatste is een concurrent van SpaceX van de oprichter van Tesla, Elon Musk.

Musk behoort ook tot de top vijf rijkste mensen ter wereld, met een vermogen van ongeveer 100 miljard dollar

Alleen de superrijken worden rijker

Volgens een recent rapport van Institute for Policy Studies profiteerde Bezos onder de rijkste Amerikanen het meest van de pandemie. Musk zag zijn vermogen vooral in procentueel scherp omhoog schieten, met meer dan 200 procent. 

In tegenstelling tot de rijkste miljardairs zijn ‘gewone miljonairs’ in de Verenigde Staten de afgelopen maanden iets minder rijk geworden. Gegevens van de Federal Reserve tonen dat de rijkste 1 procent van Amerikanen in het eerste kwartaal hun vermogen zagen dalen, terwijl alleen de superrijken zoals Bezos en Musk hun vermogen zagen groeien.

Intussen kampt de Amerikaanse middenklasse met ontslagrondes en stijgende werkloosheid. Ongeveer één op de tien Amerikanen is momenteel werkloos. Ook in Nederland loopt de werkloosheid op en komt deze volgens het CPB pas over 5 jaar terug op het niveau van voor de crisis.

 

LEES OOK: Elon Musk is nu de op 3 na rijkste persoon ter wereld – zo verdient hij z’n fortuin van $85 miljard en geeft hij het uit