Dan Price, directeur van een financiële dienstverlener, verbaasde zijn medewerkers met de mededeling dat ieders salaris zal worden opgetrokken naar minimaal 70.000 dollar. Hij raakte geïnspireerd door wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen geluk en loon.

Zeventig van de 120 medewerkers van Gravity Payments zullen hun salaris omhoog zien gaan, schrijft de New York Times. Dus ook van de receptioniste of de verkoopmedewerker. Van dertig man zal het loon zelfs verdubbelen. Het gemiddelde salaris is nu 48.000 dollar. Price betaalt zelf de prijs voor zijn stunt. Hij zal zijn eigen salaris terugbrengen naar 70.000 dollar, van de ongeveer 1 miljoen die hij nu verdient. Ook ploegt hij een groot gedeelte van de verwachte winst van 2,2 miljoen dollar in de loonsverhoging.

Groeiende loonkloof

Price maakt een groot gebaar. Net als in Nederland woedt in de Verenigde Staten het debat over de groeiende loonkloof tussen leidinggevenden en ‘gewone’ werknemers. Topmensen in Amerika verdienen bijna 300 keer zo veel als de gemiddelde werknemer. Price vond dat belachelijk. Zijn grootste uitgaven zijn snowboarden en rondjes geven, zegt hij zelf. Price rijdt een 12 jaar oude Audi, die hij van een lokale dealer kreeg in ruil voor dienstverlening.

Gravity Pay verwerkt creditcardtransacties. Price begon het bedrijf op zijn 19e. In 2008 overwoog hij de zaak te sluiten toen de crisis twee van zijn grootste klanten vloerde. Maar mede dankzij de steun van zijn jonge personeel raakte het bedrijf door dat dal, zonder dat er ontslagen vielen.

Minder maakt ongelukkig

Het geluksonderzoek dat Price inspireerde is gedaan door Angus Deaton en Daniel Kahneman (een Nobelprijswinnende psycholoog). Zij stelden vast dat mensen gelukkiger worden van loonsverhoging, maar tot een bepaald punt. En dat punt is ongeveer 75.000 dollar per jaar. Méér inkomen maakt niet gelukkiger, maar minder inkomen berooft je van emotioneel welbevinden.

Price heeft geen politieke doelen met zijn daad. Hij hoorde hoe moeilijk het was om de eindjes aan elkaar te knopen van salarissen die boven het wettelijk minimumloon geven, en wilde zijn werknemers de kans geven invulling te geven aan de Amerikaanse Droom. Toch is het een gok, want hij wilde niet de tarieven van zijn dienstverlening verhogen.

Zijn personeel is er compleet ondersteboven van. Zoals communicatiemedewerkster Hayley Vogt, die nu 45.000 dollar verdient. Ze maakte zich zorgen hoe ze een huurverhoging en onverwachte medische kosten ging betalen. "Iedereen hier heeft het hier over de invoering van een minimumloon van 15 dollar in Seattle", legt ze uit. "Erg fijn om ergens te werken waar iemand er niet alleen over praat, maar er ook iets aan doet."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl