Een meerderheid van centrale banken in de wereld kiest ervoor om een wat groter deel van de reserves in goud aan te houden in plaats van in dollars, een teken dat landen proberen minder afhankelijk te worden van de dollar.

Volgens een onderzoek van brancheorganisatie The World Gold Council verwacht 62 procent van de centrale banken dat goud de komende vijf jaar een groter deel van de totale reserves zal uitmaken, in vergelijking met 46 procent vorig jaar.

In 2022 kochten centrale banken voor 1.078 ton aan goud, de grootste hoeveelheid sinds de start van de registratie van goudaankopen in 1950. Het gaat om meer dan het dubbele van de hoeveelheid goud die centrale banken in 2021 kochten, schreven analisten van UBS onlangs in een rapport over de goudmarkt.

“De reden om de goudreserves te verhogen komt niet als een verrassing, aangezien renteniveaus, inflatiezorgen en geopolitieke risico’s net als vorig jaar de belangrijkste factoren blijven in de beslissingen van centrale bankiers over hun reservebeheer”, schrijft WGC in het onderzoeksrapport.

Westerse landen hebben minder moeite met de dollar dan opkomende landen

Een van de reden dat centrale banken het afgelopen jaar massaal goud zijn gaan kopen, heeft te maken met de strenge sancties die Rusland door de EU en de VS kreeg opgelegd. De buitenlandse reserves van Rusland zijn onder deze sancties namelijk bevroren.

Andere landen, zoals China, Argentinië en India, proberen hun afhankelijkheid van de dollar te verminderen door hun buitenlandse reserves om te zetten naar goud en andere valuta dan de dollar.

Er is echter een tweedeling tussen de vooruitzichten van centrale banken in gevestigde economieën en die van opkomende economieën.

De opkomende landen zijn een stuk optimistischer over de toekomstige rol van goud. De centrale banken van deze economieën gaan bijvoorbeeld uit van een wereldwijde afname van de dollarreserves, terwijl de centrale banken van de gevestigde economieën voorspellen dat de dollarreserves ongewijzigd zullen blijven.

Centrale banken van opkomende markten en ontwikkelingslanden "hebben in het bijzonder hun aanhoudende bezorgdheid geuit over de invloed van geopolitiek op beslissingen inzake reservebeheer, waarbij velen goud zien als een manier om deze risico's te beheersen", schrijft de WGC.

LEES OOK: China probeert de macht van de dollar te breken: dit zijn 5 landen die de Chinese yuan omarmen