Centrale banken zullen volgens analisten van de Zwitserse zakenbank UBS grote kopers op de goudmarkt blijven dit jaar.

In 2022 kochten centrale banken voor 1.078 ton aan goud, de grootste hoeveelheid sinds de start van de registratie van goudaankopen in 1950. Het gaat om meer dan het dubbele van de hoeveelheid goud die centrale banken in 2021 kochten, schrijven analisten van UBS in een nieuw rapport over de goudmarkt.

Op basis van de aankopen in het eerste kwartaal van 2023 liggen centrale banken op koers om dit jaar 700 ton in te kopen. Dat is minder dan in 2022, maar beduidend meer dan het gemiddelde van 500 ton per jaar sinds 2010.

“We denken dat de trend doorzet waarbij centrale banken optreden als voorname kopers van goud. Toegenomen geopolitieke risico’s en de hoge inflatie spelen hierbij een rol”, stellen de analisten van UBS. “De Amerikaanse beslissing om Russische tegoeden in dollars en andere buitenlandse valuta te bevriezen vanwege de oorlog in Oekraïne, heeft mogelijk gezorgd voor een beleidswijziging bij centrale banken voor de lange termijn.”

De Amerikaanse dollar is van oudsher een belangrijke steunpilaar van de buitenlandse reserves van centrale banken. Maar de sterk toegenomen vraag naar goud wordt gezien als een teken dat de hegemonie van de dollar onder druk staat, omdat de munt wordt gebruikt om financiële druk uit te oefenen op Rusland.

Centrale banken die het meeste goud inkopen, zijn gevestigd in landen die een einde willen maken aan de dominantie van de dollar, of die proberen westerse sancties te omzeilen. Het gaat hierbij om China, Rusland en India.

De aanhoudend hoge vraag van centrale banken naar goud is een van de redenen dat de analisten van UBS voorspellen dat de goudprijs aan het eind van het jaar zal zijn gestegen naar 2.100 dollar per troy ounce (ongeveer 31,1 gram). Voor het eerste kwartaal van 2024 voorzien ze een goudprijs van 2.200 dollar.

De prijs van goud daalde vorige week tot onder de 2.000 dollar, maar ligt nog altijd 8 procent hoger dan aan het begin van het jaar.

Zwakkere dollar kan goud in de kaart spelen

Een andere factor voor de stijging van de goudprijs is de zwakte van de dollar. Volgens UBS zal de dollar verder dalen, nu de Amerikaanse centrale bank van plan lijkt op de pauzeknop te drukken wat betreft verhogingen van de beleidsrente, terwijl andere centrale banken wel de beleidsrente blijven verhogen. 

"Goud heeft historisch gezien altijd goed gepresteerd als de dollar zwakker wordt, vanwege de sterke negatieve correlatie. We verwachten dat de dollar de komende 6 tot 12 maanden verder verzwakt", staat in het rapport.

Een derde factor die goud in de kaart speelt, is de relatief hoge inflatie in de VS, volgens de analisten van UBS.

Intussen wakkeren ook de zorgen over de politieke crisis rond het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid de vraag naar goud aan. De meeste analisten denken nog steeds dat het onwaarschijnlijk is, dat de Amerikaanse overheid niet meer aan zijn schuldverplichtingen kan voldoen. Maar dit risico kan niet geheel worden uitgesloten.

LEES OOK: De dollar zal dominant blijven, omdat de meeste landen valutareserves niet in de eigen munt willen aanhouden, zegt een durfinvesteerder uit Silicon Valley