De Zwitserse centrale bank belooft het geplaagde Credit Suisse financiële steun als dat nodig is. Dat heeft de centrale bank in een verklaring naar buiten gebracht. Met deze woorden lijken de autoriteiten in Zwitserland de financiële markten gerust te willen stellen. Zowel de centrale bank als toezichthouder Finma zegt de situatie scherp in de gaten te houden.

Credit Suisse staat al langere tijd onder druk doordat klanten geld van hun rekeningen blijven halen door zorgen over de toekomst van de bank. Woensdag zei de voorzitter van Saudi National Bank, de grootste aandeelhouder, niet nog meer te willen investeren in Credit Suisse. Die uitspraak zorgde voor grote onrust in de bankensector en het aandeel Credit Suisse kelderde op de beurs in Zürich woensdag dik 24 procent.

In de verklaring benadrukken de Zwitserse autoriteiten dat Credit Suisse nog altijd voldoet aan de strenge vereisten wat betreft bijvoorbeeld buffers en het voldoen aan betalingsverplichtingen zoals deze gelden voor een systeembank. Met die laatste term wordt een financiële instelling bedoeld waarvan het omvallen voor grote problemen kan zorgen in de gehele financiële sector. Details over wanneer er eventueel steun zal worden verstrekt, worden in de verklaring niet gegeven.

In de Verenigde Staten was er afgelopen dagen al veel onrust in de bankenwereld door het omvallen van de Silicon Valley Bank en Signature Bank. De problemen daar lijken evenwel los te staan van de situatie bij Credit Suisse. “Er zijn geen aanwijzingen voor een direct besmettingsgevaar voor Zwitserse instellingen als gevolg van de huidige onrust op de Amerikaanse bankenmarkt”, laten de Zwitserse centrale bank en Finma weten.

De problemen bij Credit Suisse zorgen woensdag voor een sombere stemming op de beurs, waar vooral aandelen van banken het zwaar te verduren hadden.

Het blijft onrustig op de beurs. Afgelopen week werden beleggers opgeschrikt door een aantal faillissementen van banken in de Verenigde Staten, waaronder de financier van startups Silicon Valley Bank. Intussen neemt in Europa de onrust rond de Zwitserse grootbank Credit Suisse toe. Dat raakte woensdag ook bankaandelen in Nederland.

De AEX-index sloot woensdag bijna 3 procent lager op 716,47 punten. De grootste daler was ING met een verlies van bijna 10 procent. Ook verzekeraars Aegon (-7 procent) en NN Group (-5 procent) leverden fors in. Het aandeel ABN AMRO kelderde bijna 10 procent.

'Nederlandse banken hebben voldoende financiële buffers'

Nederlandse banken beschikken over voldoende financiële buffers en zijn daarmee "weerbaar om schokken op de markten op te vangen". Dat laat het ministerie van Financiën weten naar aanleiding van de recente onrust op de beurzen, waar bankaandelen woensdag zware klappen kregen.

Het ministerie zegt de zorgen over Credit Suisse te begrijpen. "Dit is een internationale, systeemrelevante bank", aldus een woordvoerder. Maar die wijst er ook op dat bij de Zwitserse bank "specifieke problemen" spelen waar Nederlandse banken niet mee te maken hebben.

Ook de situatie bij de omgevallen Amerikaanse banken is volgens Financiën "wezenlijk anders dan bij Nederlandse en andere Europese banken". Zij waren door hun afwijkende bedrijfsmodel en risicobeheer "extreem gevoelig" voor stijgende rentes en hoefden bovendien aan minder strenge eisen te voldoen, aldus de zegsman.

Het ministerie zegt de situatie nauwlettend in de gaten te houden, samen met De Nederlandsche Bank (DNB). Het heeft er vertrouwen in "dat andere betrokken toezichthouders dat ook doen".

LEES OOK: Het omvallen van de Amerikaanse Silicon Valley Bank is volgens sommige beursexperts het signaal dat de ‘superzeepbel’ eindelijk gaat knappen