Het blijft onrustig op de beurs. Afgelopen week werden beleggers opgeschrikt door een aantal faillissementen van banken in de Verenigde Staten, waaronder de financier van startups Silicon Valley Bank. Intussen neemt in Europa de onrust rond de Zwitserse grootbank Credit Suisse toe. Dat raakte woensdag ook bankaandelen in Nederland.

De AEX-index sloot woensdag bijna 3 procent lager op 716,47 punten. De grootste daler was ING met een verlies van bijna 10 procent. Ook verzekeraars Aegon (-7 procent) en NN Group (-5 procent) leverden fors in. Het aandeel ABN AMRO kelderde bijna 10 procent.

De rechtstreekse gevolgen van het omvallen van de Amerikaanse banken Silicon Valley Bank (SVB), Signature en Silvergate lijken voor de EU “beperkt”, zei eurocommissaris Mairead McGuinness van Financiële Diensten en Stabiliteit woensdag in het Europees Parlement. “Deze banken waren niet aan dezelfde strikte liquiditeitsvereisten onderworpen als alle Europese banken”.

De aandelenbeurzen in New York gingen woensdagmiddag hard omlaag in navolging van de forse koersverliezen op de Europese markten

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 1,4 procent lager op 31.689 punten. De brede S&P 500 zakte 1,3 procent tot 3.868 punten en techbeurs Nasdaq daalde 1 procent tot 11.311 punten.

Beleggers wachten vooral op meer duidelijkheid over de impact van de onrust in de bankensector op het rentebeleid van de centrale banken. Zo wordt gehoopt dat de Amerikaanse centrale bank de rente volgende week minder sterk zal gaan verhogen om de kalmte in de financiële sector te bewaren.

Zakenbank Goldman Sachs verwacht zelfs dat de Federal Reserve helemaal zal afzien van een verdere verhoging. De Fed zou daarmee wel een signaal afgeven dat de problemen in de bankensector een groter gevaar vormen voor de economie dan de hoge inflatie.

Olieprijs daalt, goud stijgt

De olieprijzen gingen woensdag omlaag, in navolging van de zware koersverliezen op de aandelenbeurzen door de zorgen over de bankensector. De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie daalde zelfs voor het eerst sinds eind vorig jaar tot onder de 70 dollar.

Ook Brent, de maatstaf voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, stond onder druk, met een daling van 1,7 procent op 76,11 dollar per vat (van 159 liter).

Oliehandelaren vrezen dat de problemen in de bankensector kunnen leiden tot grote economische problemen, met een lagere vraag naar olie. Tegelijkertijd wordt de Amerikaanse dollar duurder ten opzichte van andere munteenheden, waardoor olie minder aantrekkelijk wordt voor handelaren met andere valuta.

De onrust op financiële markten leidde woensdag tot een nieuwe vlucht naar goud. Sinds begin deze week werd goud, dat als veilige haven wordt beschouwd in onzekere tijden, ruim 5 procent duurder.

De goudprijs klom woensdag bijna 1 procent tot 1.924 dollar per troy ounce (31,1 gram). Ook zilver werd duurder.

Vrije val van aandeel Credit Suisse

De onrust in de bankensector heeft mede te maken met de vrije val van het aandeel Credit Suisse, dat bijna 25 procent onderuit ging op woensdag.

Credit Suisse heeft flinke kritiek gekregen van Amerikaanse toezichthouders, zo bleek dinsdag bij de publicatie van het jaarverslag over 2022.

De publicatie van het jaarverslag werd afgelopen week vertraagd doordat de Zwitserse bank moest reageren op vragen van de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

In het jaarverslag schrijft Credit Suisse nu dat er “materiële zwaktes” zijn gevonden bij de controle op de rapportage van cijfers in de afgelopen twee jaar, zo meldde persbureau Bloomberg.

Credit Suisse heeft beloofd de controleprocedures op de financiële rapportage te verbeteren. Tegelijk claimt de bank dat de financiële verslaggeving over 2021 en 2022 een getrouw beeld geeft van de financiële conditie van de grootbank.

Het vertrouwen in Credit Suisse op de beurs erodeerde woensdag echter verder, nadat de grootste aandeelhouder van de bank, de Saudische investeerder Saudi National Bank, aangaf geen financiële steun meer te kunnen verlenen aan de bank, zo meldde persbureau Reuters.

Saudi National Bank verwierf afgelopen jaar een belang van bijna 10 procent in Credit Suisse, maar kan dit naar eigen zeggen niet verder verhogen vanwege Zwitserse regelgeving.

Onrust bij klanten van Credit Suisse

Klanten van Credit Suisse blijven geld van hun rekeningen halen, wegens zorgen over de toekomst van de geplaagde bank. Volgens het bankconcern hield de zogeheten uitstroom deze maand aan, ondanks dat er een grote campagne is gestart om het spaargeld van klanten terug te winnen.

"De uitstroom van klanten, op ongekende niveaus begin oktober, is deze maand niet teruggedraaid, maar is gestabiliseerd op veel lagere niveaus", staat in het dinsdag verschenen jaarverslag van Credit Suisse.

In november haalden klanten voor omgerekend 87 miljard euro van hun rekeningen bij de vermogensbeheertak van de bank. Dat gebeurde na een stortvloed aan berichten op sociale media over de financiële gezondheid van de bank.

De Zwitserse bank leed vorig jaar zijn grootste jaarverlies sinds de financiële crisis van 2008, zo werd vorige maand bekend. De tweede bank van Zwitserland kampt onder meer met hoge reorganisatiekosten en een grote uitstroom van kapitaal.

Ook had Credit Suisse te maken met een reeks kostbare schandalen. Het nettoverlies bedroeg 7,3 miljard Zwitserse frank, omgerekend 7,4 miljard euro.

Het concern verloor miljarden door schandalen die ook de reputatie ernstig hebben geschaad. Zo deed Credit Suisse zaken met investeringsfonds Archegos en de financieringsmaatschappij Greensill, die omvielen door risicovol gedrag. Credit Suisse hoopt in 2024 weer winstgevend te zijn.

LEES OOK: Grote onzekerheid over rente in de VS, na omvallen Silicon Valley Bank – dit kun je als belegger het beste doen, volgens een beursstrateeg