Premium content ophalen

De Amerikaanse bankensector staat sinds enkele dagen vol in de schijnwerpers, na het omvallen van Silicon Valley Bank, Signature Bank en de cryptobank Silvergate Capital. De snelle stijging van rentes in de afgelopen maanden wordt gezien als een belangrijke oorzaak van de acute problemen bij een aantal banken.

De stijging van rentes in de VS is een direct gevolg van verhogingen van de beleidsrente door de Amerikaanse centrale bank, die probeert de hardnekkig hoge inflatie te bestrijden. Nu de hogere rentes zwakkere partijen in de financiële wereld onder druk zetten, twisten marktexperts over de vraag of de Federal Reserve een pauze gaat inlassen voor het agressieve monetaire beleid.

Als de Federal Reserve vasthoudt aan het voornemen om de rente verder te verhogen, kan dat voor extra stress zorgen bij zwakkere financiële instellingen. Eén van de redenen dat Silicon Valley Bank het niet redde, lag bij het feit dat de bank had geïnvesteerd in Amerikaanse staatsobligaties die in waarde zijn gedaald door de renteverhogingen van de Fed.

Premium content ophalen