Niet Mark Rutte maar Sybrand Buma is de belangrijkste opponent van GroenLinks tijdens de formatie. De CDA-leider zou alle milieumaatregelen blokkeren die de lasten voor burgers verhogen.

Dat meldt het AD op basis van bronnen rond de onderhandelingen.

“Rutte wil deals sluiten, maar Buma doet voortdurend moeilijk. Daardoor schuift Rutte juist op in de richting van de meer ‘groene’ partijen”, aldus een bron tegenover het AD.

Voor de formatie werd gedacht dat de VVD de meeste problemen zou hebben met het programma van GroenLinks. Maar Rutte zou flexibel zijn om een derde kabinet onder zijn leiding van de grond te krijgen.

De formatiegesprekken zijn nu ruim zeven weken aan de gang. Tot nu toe kwam er niet veel naar buiten over de inhoud van de onderhandelingen. Informateur Edith Schippers stuurt de Tweede Kamer binnenkort een brief over de voortgang.

"Dag voor dag ploeteren wij voort", zei Rutte begin deze week. Hij benadrukte het verschil met vijf jaar geleden. Toen hadden de VVD en PvdA, als grote winnaars, nog geen twee maanden nodig. Nu gaat het om vier partijen: "Een stuk ingewikkelder", aldus de demissionair premier.