Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00

  • Techbelegger Cathie Wood heeft een pittig jaar met haar bedrijf Ark Invest. De meeste fondsen van deze vermogensbeheerder staan dit jaar in de min.
  • Met renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank in het vooruitzicht, ogen andere delen van de markt aantrekkelijker.
  • Het bekendste beleggingsfonds van Wood, de Innovation ETF van Ark Invest, staat bijna een kwart in de min sinds de start van dit jaar.
  • Lees ook: Value-tip: het aandeel Meta heeft een enorm stijgingspotentieel

Het jaar 2021 werd in december alleen maar slechter voor de bekende Amerikaanse techbelegger Cathie Wood. De beursgenoteerde beleggingsfondsen van haar bedrijf Ark Invest zakten verder weg, toen beleggers techaandelen links lieten liggen.

Het vlaggenschip van vermogensbeheerder Ark Invest, de Ark Innovation ETF, is in december verder gedaald en staat bijna een kwart lager dan bij de start van het jaar.

Zes van de acht belangrijkste ETF’s van Wood staan dit jaar in het rood. De Genomic Revolution van Ark staat meer dan 30 procent in de min, terwijl het fonds Fintech Innovation van Ark ruim 10 procent heeft verloren.

Wood, de oprichter en CEO van Ark Invest, werd in 2020 een bekend gezicht in de beleggingswereld. De fondsen van Ark zetten in op aandelen van bedrijven die zich richten op technologische innovatie. Daarmee boekte de vermogensbeheerder afgelopen jaar zeer goede rendementen.

Beleggers hadden veel geld beschikbaar in het eerste jaar van de coronapandemie en stortten zich op flitsende technologienamen. De Innovation ETF van Ark behaalde in 2020 een rendement van 150 procent.

Toch beginnen veel van deze techbeleggingen de voorbije maanden terrein te verliezen, nu centrale banken wereldwijd aanstalten maken om monetaire stimuleringsprogramma's te beperken in reactie op de stijgende inflatie. De bezorgdheid over de omikronvariant van het coronavirus heeft ook zijn weerslag gehad op de stemming van beleggers.

Veel techbedrijven, vooral die waarin Wood is gespecialiseerd, zullen naar verwachting pas over vele jaren echt winstgevend worden. De Amerikaanse centrale bank verhoogt naar verwachting in het komende jaar de rente en daarmee wordt de financiering duurder van investeringen die verder in de toekomst winstgevend moeten worden. Dit raakt dus techbedrijven die sterk gericht zijn op toekomstige winstgroei.

In 2022 zullen beleggers te maken krijgen met minder fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen die de economie en financiële markten ondersteunen. De Amerikaanse centrale bank zal het goedkoopgeldbeleid afbouwen door obligatieaankopen af te reduceren, aldus Steen Jakobsen, hoofd investeringen bij Saxo Bank, tegenover Insider.

"En dat betekent dat vooral aandelen getroffen worden die het moeten hebben van omzetgroei en lage rentes", zegt hij.

Belangrijke beleggingen van Ark zoals de aandelen Teladoc, Square en Coinbase zijn in waarde gedaald. Vele fondsen van Wood zouden het nog slechter doen, als Ark niet zwaar had belegd in de maker van elektrische auto's Tesla. Het aandeel Tesla is dit jaar meer bijna 50 procent in waarde gestegen.

Hoewel de beleggingsfondsen van Ark dit jaar matig presteren, blijft Wood optimistisch. Ze zei vorige week tegen televisiezender CNBC dat juist klassieke bedrijven uit de brede S&P 500-index zich in een zeepbel bevinden, omdat die een minder rooskleurige toekomst hebben. "Ik denk dat we nog niet begonnen zijn met het belonen van innovatie en daar komt de overtuiging in onze posities vandaan."

Wood heeft het idee geopperd van een "Super-Ark"-fonds dat ook tegen bepaalde aandelen zou wedden. Deze week lanceert Ark zijn Transparency ETF, ontworpen om een index van "transparante" bedrijven te volgen. Ark Invest heeft niet gereageerd op Insiders verzoek om commentaar.

Als we even uitzoomen, ziet de situatie er over een iets langere periode nog niet zo slecht uit. Het gemiddelde jaarlijkse totale rendement voor de Ark-fondsen ligt de afgelopen vijf jaar nog steeds rond de 30 procent.

Jakobsen van Saxo Bank denkt dat de fondsen van Ark een mooie toekomst hebben. "Het uitgangspunt van de Ark-fondsen is niet om een rendement te bieden dat in de buurt ligt van de S&P 500-index of de Nasdaq. Het gaat erom dat je het idee onderschrijft dat de toekomst zonder technologische innovatie niet bestaat, en dat je, om deel uit te maken van de toekomst, een groot aantal loten moet kopen."

Ark ETF year-to-date returns
De ETFs van Ark hebben een moeilijk jaar achter de rug, met veel fondsen in het rood vergeleken met begin van het jaar. De gegevens komen van Bloomberg.

LEES OOK: Amerikaanse index leverde voor Europese belegger in 10 jaar tijd ruim 250% meer op – home bias kan belegger veel geld kosten