• Eurocommissaris Thierry Breton waarschuwde Elon Musk dinsdag dat hij met Twitter zich nog steeds aan de regels van de EU moet houden.
  • Elon Musk wil de contentmoderatie op Twitter losser maken, maar als hij daarin te ver gaat kan dit met EU-wetgeving in de knoop komen.
  • Breton verwacht dat het wel goedkomt, maar haalde toch mogelijke hoge boetes en zelfs verbanning uit Europa aan.
  • Lees ook: Dit is wat Elon Musk mogelijk wil veranderen aan Twitter, nu hij de baas is

Twitter moet zich ook als eigendom van miljardair Elon Musk aan de EU-regels houden, waarschuwt de Europese Commissie. Over de voorgenomen overname van het sociale medium door Musk zijn zorgen gerezen, omdat de Tesla-baas uitgesproken opvattingen heeft over vrijheid van meningsuiting.

Musk “weet heel goed dat ieder bedrijf zich in Europa aan onze regels moet houden”, twittert verantwoordelijk Eurocommissaris Thierry Breton. “Of het nu om auto’s of sociale media gaat.” Breton verwacht dat de excentrieke Tesla-CEO en rijkste man ter wereld het nieuwe, strengere EU-beleid dat in de maak is om internetgebruikers te beschermen tegen bijvoorbeeld haatberichten en privacyschendingen, “snel zal volgen”.

Musk wil van Twitter een bastion voor de vrijheid van meningsuiting maken, een vrijplaats voor ook onwelgevallige meningen. De afgelopen jaren heeft de EU techbedrijven juist aangezet om bijvoorbeeld haat en desinformatie te weren.

Dat doet Europa onder de zogeheten Digital Services Act (DSA), waarmee onder meer het verwijderen van illegale berichten en desinformatie wordt geregeld. Ook stelt de wet transparantie over de werking van algoritmen verplicht en verbiedt het verzamelen van informatie van gebruikers over gezondheid, seksuele geaardheid of politieke voorkeur.

In grote lijnen komt de DSA overeen met wat Musk verkondigt, maar als hij hier te vrij mee omgaat, loopt hij het risico dat Twitter flinke boetes van de EU ter hoogte van 6 procent van de omzet krijgt. Als het bedrijf dan nog niet stopt, zou het uit Europa verbannen kunnen worden, stelt Breton.

Twitteraars houden er onder meer rekening mee dat Musk de verbannen Donald Trump weer wil toelaten. Maar ook bij zo'n besluit zou Twitter binnen de Europese normen moeten blijven, zei Breton. Ook is het nog maar de vraag of Trump zijn Twitter-account weer zal gaan gebruiken. Eerder liet oud-president van de Verenigde Staten weten dat hij niet terug zou komen omdat hij Twitter maar saai vindt.

Meer over Twitter? Check ook deze stukken eens: