De Britse premier Theresa May wil eerst proberen Schotland binnen het Verenigd Koninkrijk te houden, voordat ze gaat onderhandelen met de Europese Unie over de Brexit.

Dat bleek vrijdag na afloop van gesprekken tussen de nieuwe Britse premier Theresa May en de eerste minister van Schotland, Nicola Sturgeon.

Duidelijk werd ook dat May en Sturgeon uiteenlopende agenda’s hebben, zo meldde persbureau Reuters. May wil aan de ene kant ruimte geven voor Schotse inspraak bij de onderhandelingen over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Maar tegelijk vindt ze dat de Schotten geen tweede referendum over onafhankelijkheid zouden moeten houden.

“Ik heb aangegeven dat ik artikel 50 (verzoek om uittreding uit de EU, red) niet zal inroepen voordat we een aanpak en doelstellingen hebben voor het VK”, gaf May vrijdag aldus Reuters.

Schots verzet tegen Brexit

Wat betreft de Schotse premier Sturgeon staat zo’n referendum nadrukkelijk wel op de agenda, omdat Schotland overduidelijk vóór behoud van het EU-lidmaatschap heeft gekozen bij het referendum van 23 juni.

Sturgeon wil daarom twee sporen open houden: behoud van het EU-lidmaatschap en een gewijzigde relatie met het Verenigd Koninkrijk; of onafhankelijkheid voor Schotland als dat de enige manier is om bij de Europese Unie te blijven.

"Als het niet lukt om de Schotse belangen volledig te waarborgen via het proces in het Verenigd Koninkrijk, dan weet de premier (Theresa May, red.) dat een tweede referendum over onafhankelijkheid op tafel komt", zei Sturgeon.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl