Het Britse pond kreeg begin dit jaar vleugels dankzij een vlotte Brexit en een overtuigende vaccinatiestrategie in Groot-Brittannië.

Dankzij meevallende economische cijfers, krijgt de munt een nieuwe boost.

Toch valt er ook wel wat af te dingen op het positieve nieuws, al hebben valutahandelaren daar voorlopig weinig oog voor, schetst valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.

ANALYSE – Er is de afgelopen weken al behoorlijk wat geschreven over de opleving van het Britse pond. De munt heeft de wind in de rug doordat Brexit een stuk vlotter lijkt te verlopen dan het zich in de aanloop naar de jaarwisseling liet aanzien. Ook speelt mee dat het Verenigd Koninkrijk veel meer vaart maakt met de aanpak van Covid-19 dan Europa.

Inmiddels hebben meer dan 18 miljoen Britten in ieder geval een eerste vaccin ontvangen. Dat is meer dan een op de vier. Ter vergelijking: In Nederland hebben ongeveer 800.000 mensen minimaal een prik gekregen. Oftewel: een op de twintig inwoners.

Maar ook zonder dat de Britse vaccinatievoorsprong groeit of er baanbrekend Brexit-nieuws komt, stijgt het pond door. Ten opzichte van de euro is de Britse munt binnen iets meer dan twee maanden met ruim 6 procent opgelopen. Wat gaat er schuil achter die opmars?

Britse economie blijft aardig overeind

Naast bovenstaande factoren speelt ook mee dat de economische cijfers bepaald niet tegenvallen. Half februari werd bekend dat de economie in het vierde kwartaal met 1 procent is gegroeid ten opzichte van de voorgaande drie maanden.

Die groei is een flinke opsteker. Veel economen rekenden namelijk op een kleine krimp. Een andere meevaller is dat de inflatie in de afgelopen twaalf maanden uitkwam op 0,7 procent. Dat is net iets meer dan de 0,6 procent van december.

Zelfs toen uit de plannen van premier Boris Johnson bleek dat het land er waarschijnlijk iets langer over doet om alle Covid-19-maatregelen terug te draaien, werd dat door economen en valutahandelaren ontvangen als goed nieuws.

VK wil stap voor stap Covid-maatregelen terugdraaien

Een voordeel van de keuze om voorzichtig uit de lockdown te komen, is namelijk dat het gevaar van een extra golf besmettingen een stuk kleiner wordt. Net als in Nederland, vindt Johnson het van groot belang om de scholen weer te openen. Dat doet hij op 8 maart.

Niet noodzakelijke winkels en dienstverleners krijgen pas in april of mei groen licht om weer open te gaan. Er worden stapsgewijs meer maatregelen teruggedraaid, totdat uiteindelijk vanaf 21 juni de nachtclubs weer opengaan en het festivalseizoen kan beginnen. Economen rekenen erop dat de economie in het eerste kwartaal van 2022 weer op het niveau ligt van voor de virusuitbraak.

Soepele start na Brexit bij beperkte handel tijdens lockdown

Overigens valt er best het een en ander af te dingen op de positieve berichten die het pond omhoog jagen. De opvallende groei in het vierde kwartaal was bijvoorbeeld voor een groot deel te danken aan een hamstereffect. Veel Britten hebben in de laatste maanden van 2020 flink ingeslagen uit vrees voor een chaotische Brexit.

Bovendien is er ook een verklaring voor de soepele herstart van het handelsverkeer na de Brexit: er gingen simpelweg heel weinig goederen de grens over. Naarmate de handelsstromen tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa toenemen, komen er meer klachten over vertragingen.

Bij een recente peiling onder 350 Britse voorraadmanagers bleek dat twee van de drie ondervraagden te maken had met twee tot drie dagen bij de invoer van goederen. Bij een vergelijkbaar onderzoek in januari was dat slechts één op de drie.

Maar zo lang de valutawereld vooral focust op het goede nieuws en het pond stevig in de lift zit, is het te vroeg om al positie te kiezen voor een omslag.

Of zoals er in Potjeslatijn boven de pilaren bij het Amsterdamse Max Euweplein staat: Homo sapiens non urinat in ventum. Een wijs man plast niet tegen de wind in.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.