Het Koreaanse techconglomeraat Samsung presteerde in het eerste kwartaal iets beter dan verwacht. Kan het bedrijf met de lancering van zijn nieuwe smartphone, de Galaxy S6 het tij keren?

Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung heeft het zwaar op de smartphonemarkt. Bij de luxe telefoons is Apple’s iPhone een geduchte concurrent en aan de onderkant van de markt knabbelen goedkope rivalen, zoals het Chinese Xiaomi, aan de dominantie van Samsung.

In het slotkwartaal van 2014 zakte het wereldwijde marktaandeel van Samsung voor smartphones naar een kleine 20 procent, tegen bijna 30 procent in dezelfde periode een jaar eerder, volgens onderzoeksbureau Gartner.

Eén en ander was terug te zien bij de indicatie van die Samsung dinsdag gaf voor de operationele winst in het eerste kwartaal van dit jaar: die zakt naar verwachting met 31 procent op jaarbasis.

De daling die Samsung voorziet valt echter mee, vergeleken met de verwachtingen van analisten. Volgens Samsung komt het operationeel resultaat in de eerste drie maanden van dit jaar uit op 5,9 biljoen won, omgerekend 5 miljard euro. De omzet daalt naar verwachting met 12 procent.

Samsung: hoop op Galaxy S6 en chipverkopen

Samsung kon de zwakte bij de smartphones deels opvangen door een sterkere vraag naar chips voor mobiele apparaten en displays. Onlangs werd door ingewijden nog gemeld dat Samsung de belangrijkste chips gaat leveren voor de nieuwe iPhone.

De verwachting van analisten is dat Samsung's nieuwe smartphone, de Galaxy S6 die deze week wordt gepresenteerd, voor een flinke winststijging in het tweede kwartaal zal zorgen. Daarnaast voorzien analisten ook een opleving bij de levering van geheugenchips, een andere grote activiteit van Samsung.

"We zien nu de eerste tekenen van een omslag. Als de Galaxy S6 goed verkoopt en er de vraag naar geheugenchips en processoren sterkt blijft - en dat is een behoorlijk vraagteken - dat kan er een behoorlijk sterke zomer komen", stelde analist Edward Snyder van Charter Equity Research dinsdag in een reactie op CNBC.

bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl