• De Britse premier Boris Johnson beloofde via een sms’je dat hij het bedrijf van de Britse miljardair James Dyson een belastingvoordeel zou geven.
  • Dyson vroeg Johnson om zijn personeel, dat hij van Singapore naar het VK zou halen om beademingsapparatuur te produceren, niet extra te belasten.
  • Dit schandaal komt boven op de zeven onderzoeken die al lopen naar de Britse Conservatieve Partij over lobbyen.

Premier Boris Johnson heeft een Britse ondernemer, de miljardair Sir James Dyson, persoonlijk via sms beloofd dat hij een belastingkwestie voor het bedrijf zou ‘oplossen’.

De sms’jes zijn naar buiten gekomen te midden van het aanhoudende lobbyschandaal rondom Dyson, waarbij hooggeplaatste Britse politici betrokken zijn.  

Uit de sms’jes, die in handen kwamen van BBC News, blijkt dat Johnson tegen James Dyson gezegd heeft dat hij geen belasting zou hoeven betalen voor zijn Singaporese werknemers, als hij die tijdens de pandemie naar het Verenigd Koninkrijk zou verhuizen om daar medische beademingsapparatuur te produceren.

Dyson, wiens bedrijf in Singapore gevestigd is, deelde met de premier dat hij al een brief aan het ministerie van Financiën had geschreven om een oplossing voor de extra belastingen te vinden, maar dat hij geen hulp van die kant kreeg. 

Dyson sms'te Johnson daarom in maart vorig jaar: "We zijn er klaar voor. Maar niemand lijkt te willen dat we de verhuizing doorzetten. Helaas, James."

De premier antwoordde: "Ik zal het [morgen] regelen! We hebben je nodig."

Dyson schreef vervolgens aan Johnson dat zijn brief aan Rishi Sunak, de Britse minister van Financiële en Economische Zaken, nog altijd onbeantwoord was gebleven.

Johnson antwoordde: "James, ik ben de eerste minister van Financiën en je kunt ervan uitgaan dat we je zullen steunen in alles wat je nodig hebt."

Sunak bevestigde vervolgens in april dat mensen die naar het VK zouden komen voor coronagerelateerde projecten, gevrijwaard zouden zijn van mogelijke extra belastingen.

Conservatieve Partij al hoofdrolspeler in 7 andere onderzoeken naar lobbyen

Dyson, een uitvinder die vooral bekend is om zijn zakloze stofzuigers, besloot een medische ventilator te ontwerpen, nadat de Britse regering had opgeroepen tot een "nationale inspanning" om aan extra beademingsapparaten te komen. De machines worden gebruikt bij de behandeling van COVID-patiënten op de intensive care.

Het Dyson-schandaal komt slechts een maand nadat er in totaal zeven onderzoeken zijn ingesteld naar een ander lobbyschandaal. Dat draait om de relatie tussen Conservatieve politici en de ineengestorte financieringsmaatschappij Greensill Capital.

Een regeringswoordvoerder vertelt de BBC dat de berichten aantonen dat de regering  onder leiding van Boris Johnson "er alles aan deed om in deze buitengewone tijden onze burgers te beschermen en de beschikbaarheid van de juiste medische apparatuur te vergroten".

Maar oppositiepartij Labour noemt de uitgelekte berichten verbijsterend. "Boris Johnson staat nu in het middelpunt van het grootste lobbyschandaal in het VK van deze eeuw. De ‘Tory sleaze’ heeft zijn weg gevonden naar het politieke hart, de woning van de premier op Downing Street", zegt een woordvoerder van de Labour partij in reactie op de sms’jes.

"De premier lijkt de macht van zijn ambt te hebben gebruikt om overheidsgeld aan een bevriende miljardair te geven in de vorm van belastingvoordeel”, voegt de Labour-woordvoerder toe. “Als dit waar is, is het duidelijker dan ooit dat er met twee maten gemeten wordt: één voor Conservatieven en hun vrienden, en een andere voor de rest van het land.”

"De stank van bedrog hangt al maanden rond deze Conservatieve regering. Boris Johnson moet nu instemmen met een volledig, transparant en onafhankelijk onderzoek naar lobbyen en een einde maken aan het gesjoemel door Conservatieve politici met ons belastinggeld."

LEES OOK: Boris Johnson gedraagt zich als de voormalige onderdirecteur van een grote keten die de nadelen van een klein winkeltje niet accepteert