• De Britse kiescommissie gaat de renovatie van de ambtswoning van premier Boris Johnson onderzoeken, omdat de regels mogelijk zijn overtreden.
  • Voormalig topadviseur Dominic Cummings zei eerder dat Johnson van plan was om geld van donateurs te gebruiken voor de renovatie, Johnson zelf zegt nu dit uit eigen zak te hebben betaald.
  • De verloofde van Johnson zou het voortouw hebben genomen bij de renovatie, omdat zij naar verluidt gruwelde van de stijl van de vorige premier Theresa May.

De Britse kiescommissie heeft een onderzoek ingesteld naar de renovatie van de ambtswoning van premier Boris Johnson. De toezichthouder zegt dat het vermoeden bestaat dat de regels zijn overtreden.

De affaire over de ambtswoning houdt de gemoederen in het Verenigd Koninkrijk al dagen bezig.

Voormalig topadviseur Dominic Cummings zei vrijdag dat de premier vorig jaar het plan had opgevat om stiekem geld van donateurs te gebruiken voor de renovatie.

Cummings noemde dat toen naar eigen zeggen “onethisch, dom en mogelijk illegaal”.

Johnson mag jaarlijks 30.000 pond (34.000 euro) aan overheidsgeld uitgeven aan zijn ambtswoning. Hij draait zelf op voor extra uitgaven en die zouden in dit geval aanzienlijk zijn geweest.

Britse media schrijven dat de verbouwing mogelijk circa 200.000 pond (230.000 euro) heeft gekost.

'Verloofde gruwelde van de stijl van Theresa May'

De verloofde van de premier, Carrie Symonds, zou het voortouw hebben genomen bij de renovatie. Zij gruwde naar verluidt van de stijl van de vorige premier Theresa May, een partijgenoot van Johnson. Die heeft voor zover bekend geen eigen geld in de ambtswoning gestoken.

Ministers houden vol dat Johnson zelf betaalde voor de renovatie, maar het is nog onduidelijk hoe de financiering precies is geregeld.

Een woordvoerder van de premier wilde eerder niet zeggen of sprake was van een lening. Die had de premier dan moeten opgeven.

De oppositie vroeg Johnson woensdag in het parlement om opheldering. De premier hield daar vol zich nooit in dergelijke bewoordingen te hebben uitgelaten en daagde oppositieleider Keir Starmer uit met bewijs te komen.

Johnson benadrukte ook dat hij zelf heeft betaald voor de renovatie van zijn woning en zich daarbij aan de gedragscode heeft gehouden.

Rellen stapelen zich op

Ruim een week voor de regionale verkiezingen kreeg de premier ook nog te maken met een andere rel. Britse media schreven op basis van anonieme bronnen dat Johnson vorig jaar uit frustratie zou hebben geroepen dat hij liever "een stapel lijken" ziet dan weer een lockdown in te stellen.

Ook kwamen vorig week sms'jes naar buiten waarin de premier beloofde een Britse ondernemer, de miljardair Sir James Dyson, te helpen met een belastingkwestie. Bij het aanhoudende lobbyschandaal rondom Dyson zouden meerdere hooggeplaatste Britse politici betrokken zijn.

Het Dyson-schandaal kwam slechts een maand nadat er in totaal zeven onderzoeken zijn ingesteld naar een ander lobbyschandaal. Dat draait om de relatie tussen Conservatieve politici en de ineengestorte financieringsmaatschappij Greensill Capital.

LEES OOK: Boris Johnson gedraagt zich als de voormalige onderdirecteur van een grote keten die de nadelen van een klein winkeltje niet accepteert