Een foto van de Britse premier Boris Johnson toont dat hij om 11 uur ’s morgens een minuut stilte in acht neemt terwijl zijn horloge op 11:14 uur aangeeft.

Analyses van andere foto’s laten zien dat zijn horloge consequent voorloopt.

Uit een verslag van een Britse journalist blijkt dat Johnson de neiging heeft om te laat te komen op evenementen.

Het horloge van de Britse premier Boris Johnson loopt consequent minstens 12 minuten voor, blijkt uit fotoanalyses.

Hij werd maandag gefotografeerd toen hij om 11 uur ’s morgens een minuut stilte in acht nam voor de slachtoffers van de schietpartij in Plymouth. Daarna kwamen er vragen naar boven over hoe hij de tijd bijhoudt.

De klok op de schoorsteenmantel achter Johnson wees iets na elven aan, maar zijn horloge gaf 11:14 uur aan.

Boris Johnson pauses for a minute's silence at 11am to mark the victims of the Plymouth shootings. A clock behind him says 11am, while his wristwatch shows 11.14am.
Een ingezoomde foto van het horloge van Boris Johnson. Photo: Simon Dawson / No 10 Downing Street

Uit een analyse van de EXIF-data, dat details bevat over wanneer en hoe de foto is genomen, blijkt dat de fotograaf de foto om 11:01 uur schoot. Insider verifieerde deze analyse.

Een andere foto van begin juli toont Johnson op weg naar de EK-voetbalwedstrijd tussen het Engeland en Denemarken.

The back of UK Prime Minister Boris Johnson, who is wearing a football t-shirt numbered 10 saying "Boris" on the back.
Boris Johnson gaat naar de EK-wedstrijd Engeland-Denemarken. Photo: Andrew Parsons / No 10 Downing Street

Op zijn horloge stond 18:58, maar volgens de EXIF-gegevens is de foto om 18:46 uur genomen.

Eerder was Johnsons horloge onderwerp op social media. Kijkers die een uitzending van de premier hadden gezien, zagen zijn horloge als bewijs voor hun bewering dat de uitzending niet live was, maar eerder die dag was opgenomen.

Uit verificatie van Fullfact, een Britse onafhankelijke dienst die feiten checkt, blijkt echter dat dat de uitzending wel live was. De social media-gebruikers bekeken het horloge ondersteboven.

In juni 2019 wijdde de Britse journalist Jeremy Vine een artikel in het Britse weekblad The Spectator aan zijn ervaring met Boris Johnson en diens neiging om te laat komen.

Vine schrijft onder meer over een evenement waarbij hij en andere gasten op de premier wachtten. Hij vertelt dat hij zich zorgen maakte dat Johnson te laat zou opdagen voor zijn speech en dat hij daarvan zelf in de stress raakte.

"Plotseling - Boem! Een windvlaag van een geopende deur, haar als een gouden mop, een lichaam en smoking deinend op de stoel naast mij en dan de ademloze vraag om 21.28 uur: 'JEREMY. Waar ben ik precies?'", beschrijft Vine de binnenstormende Johnson.

De journalist antwoordde de premier dat hij zich op de Security Awards bevond. Waarop de premier vroeg wat Security Awards zijn en wie zou gaan spreken.

"Jij", antwoordde Vine.

"Goede god", zei Johnson volgens de journalist. "Wanneer?" Vine schrijft dat hij op dat moment op zijn horloge keek en zei: "Eh - zo ongeveer nu."

Lees meer over Boris Johnson: