• De beloning van de top van Booking.com is niet zo hard gekelderd als de winst van het bedrijf in coronajaar 2020.
  • Het driekoppige bestuur kreeg in totaal 28 miljoen euro, ondanks de slechte prestaties van het bedrijf tijdens de pandemie.
  • In een normaal jaar zou de top dan geen aanspraak kunnen maken op bonussen, maar Booking heeft de regels aangepast en stelt nu andere criteria.

Door rampjaar 2020 zou de top van Booking.com geen aanspraak kunnen maken op bonussen, maar daar heeft het bedrijf een stokje voor gestoken.

Booking.com heeft de eigen beloningsregels aangepast, zodat de drie bestuurders in totaal 28 miljoen euro in aandelenpakketten kregen die ze de komende drie jaar kunnen verzilveren, meldt NRC.

De beloning van de top die voor een groot deel bestaat uit langetermijnbonussen, zijn in een normaal jaar gekoppeld aan financiële prestaties. Maar de Amerikaanse board van Booking heeft de criteria aangepast na de belangrijkste aandeelhouders te hebben geraadpleegd.

De gewijzigde regels zijn gepubliceerd in documenten die Booking Holding onlangs publiceerde in aanloop naar de aandeelhoudersvergadering op 3 juni.

Door de coronapandemie werd 2020 een dramatisch jaar voor Booking, dat in 2019 nog 4,6 miljard euro winst boekte. Het aantal overnachtingen daalde met 60 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Lees ook: Topmanager Booking.com verlaat reisplatform na dramatisch jaar – verlies in slotkwartaal van 2020

Daarop sneed het bedrijf in de kosten en leende het ruim 3 miljard euro. Daarnaast kreeg Booking 100 miljoen euro staatsteun, waarvan het grootste deel uit de Nederlandse schatkist kwam.

'Veel verdienen ongepast'

In deze situatie was het "ongepast" om veel te verdienen, zei Topman Glenn Fogel destijds in NRC. Hij leverde in 2020 zijn vaste salaris in terwijl vicepresident Peter Millones en financieel directeur David Goulden het zeven maanden met 20 procent minder loon moesten doen.

Volgens de oude regels zouden de drie niet in aanmerking komen voor bonussen, maar dankzij de nieuwe criteria bedroeg de beloning van Fogel 5,8 miljoen euro in aandelen en cash. Peter Millones kreeg 2,8 miljoen euro. David Goulden kreeg bijna 20 miljoen euro in aandelen, volgens de nieuwe categorie voor 'exceptionele prestaties'.

In een reactie op de publicatie van NRC geeft een woordvoerder van Booking.com aan: "We bevinden ons in een situatie waarin het behouden van talent en sterk leiderschap een belangrijke prioriteit is om ons uit de crisis te blijven loodsen."

De bonussen voor de top van Booking wringen met de staatsteun die het bedrijf ontving. Minister Wopke Hoekstra van Financiën schreef aan de Tweede Kamer dat dit niet de tijd is voor het toekennen en uitkeren van bonussen. Hij deed een beroep op Air France-KLM-topman Ben Smith om afstand te doen van zijn bonus, maar tevergeefs. Smith kreeg 2 miljoen euro.

KLM kreeg van de Nederlandse en Franse overheid vorig jaar 10,4 miljard euro aan leningen en kredietgaranties om een bankroet af te wenden. Dit jaar zegde Parijs nog eens 4 miljard euro aan steun toe, waaronder de aankoop van 1 miljard euro aan nieuwe aandelen van het luchtvaartbedrijf.

Lees meer over Booking.com: