Supermarkten zijn verwikkeld in een gevecht om consumenten ook thuis aan zich te binden: met boodschappen thuisbezorgen en ook bij de levering van maaltijden. Albert Heijn lijkt sinds kort z’n spierballen te willen laten zien, vooral in de strijd met Picnic en Jumbo.

Picnic heeft zich slim in de markt gezet met een relatief laag minimumbedrag (25 euro) voor het thuisbezorgen van je boodschappen. Maar Albert Heijn begint ook te experimenteren met leveringen vanaf 50 euro op woensdag en donderdag, en opent dit jaar een vijfde distributiecentrum met duizend medewerkers om de groei van thuisbezorging te ondersteunen.

Jumbo zit evenmin stil: net als Picnic overweegt de tweede supermarktketen van het land bezorging op zondag.

Door meer flexibiliteit te bieden, hopen supermarkten consumenten naar zich toe te trekken die boodschappen graag laten thuisbezorgen.

In essentie is de opzet overal hetzelfde: bestel boodschappen online of via een app, geef aan wanneer het uitkomt om ze te ontvangen en de bezorgdienst komt dan langs.

Waar de verschillen dan wel in zitten, zetten we hier op een rijtje voor de diensten van Albert Heijn, Jumbo en Picnic.


Is er een minimum orderbedrag en hoe zit het met de bezorgkosten? 

Dat varieert per bezorgdienst nogal:

 • Picnic vraagt een minimum orderbedrag van 25 euro en stelt dat deze grens laag is, zodat je de dienst makkelijk meerdere malen per week kunt inschakelen. Voor het bezorgen van de boodschappen rekenen ze geen servicekosten. Picnic zet mede uit milieu-overwegingen elektrische busjes in voor de bezorging. Mocht je onverhoopt niet thuis zijn om de boodschappen te ontvangen, dan wordt een passende oplossing gezocht of kun je de boodschappen ophalen bij een lokale hub. Daarvan zijn er momenteel 25 in Nederland en drie in Duitsland.
 • Albert Heijn heeft onlangs het minimum orderbedrag verlaagd van 70 naar 50 euro op de zogeheten 'daldagen': woensdag en donderdag. Op andere dagen moet je voor minimaal 70 euro boodschappen doen. De bezorgkosten zijn afhankelijk van het bezorgmoment en variëren van 2,50 euro tot 12,95 euro. Ben je zo druk of heb je echt een hekel aan boodschappen doen? Dan biedt AH de bezorgbundel: voor een vast bedrag per maand kun je dan onbeperkt laten bezorgen. Bij Albert Heijn kun je ook zelf de boodschappen afhalen bij een pick-up point, op een strategische locatie langs de snelweg of in een grotere supermarkt in de omgeving.
 • Jumbo hanteert verschillende prijzen. Zo moet je minimaal 25 euro besteden als je de boodschappen bij een zogeheten pick-up point bij jou in de buurt laat bezorgen en ze daar zelf afhaalt. Er zijn momenteel 427 van die pick-up points in Nederland. Moeten de boodschappen bij jou aan de deur komen, dan moet je voor minimaal 50 euro boodschappen doen. Per bezorging betaal je bezorgkosten, die zijn 6 euro, maar als je voor minimaal 70 euro koopt, krijg je daar een euro korting op. Als je speciaal geselecteerde (wisselende) actieproducten aanschaft, dan hoef je geen bezorgkosten te betalen.

Op welke dagen worden de boodschappen bezorgd?

 • Picnic maakte onlangs bekend ook op zondag te gaan bezorgen na een succesvolle proefperiode. Opvallend: ook in plaatsen met veel inwoners die uit religieuze overwegingen aan de zondagsrust hechten, bleek hier behoefte aan.
 • Albert Heijn bezorgt zes dagen per week, van maandag tot en met zaterdag tussen 7.00 en 22.30 uur. Rond de feestdagen wordt er ook op zondag bezorgd, maar dat is voorlopig niet de standaard.
 • Jumbo komt ook zes dagen per week aan huis, maar is wat beperkter in de tijdschema's. Jumbo bezorgt in principe van maandag tot en met zaterdag, tussen 10.00 en 13.00 uur en tussen 18.00 en 21.00 uur. Een aantal winkels heeft ook bezorgmomenten van 13.00 uur tot 16.00 uur. Op maandag bezorgt Jumbo alleen tussen 18.00 en 21.00 uur (tenzij je zaterdag voor 12.00 uur bestelt, dan kan de levering ook maandagochtend of -middag). Jumbo laat desgevraagd weten binnenkort voor Jumbo Online met zogenoemde 'hubs' te gaan werken, om vroege bezorging vanaf 7 uur 's ochtends mogelijk te maken. En in de nabije toekomst gaat ook Jumbo een test doen met bezorgen op zondag.

Hoeveel producten zitten er in het assortiment voor thuisbezorgen? 

 • Picnic geeft geen aantallen, maar claimt een volwaardige supermarkt te zijn met evenveel producten en keus als andere supermarkten. Wel verschilt het aanbod per hub en zelfs per klant.
 • Albert Heijn laat weten meer dan 26.500 artikelen in het online assortiment te hebben. Dit is inclusief versproducten, brood, vleeswaren en voor thuisbezorging geselecteerde producten van Etos en Gall & Gall.
 • Jumbo geeft aan dat klanten die hun boodschappen laten bezorgen, de keuze hebben uit 20.000 artikelen.

In hoeveel steden wordt er momenteel bezorgd, hoe zit het met de dekking? 

Alle bezorgdiensten zeggen landelijke dekking te hebben, maar hoe zit het precies?

 • Picnic bezorgt momenteel op 70 plaatsen en voegt systematisch nieuwe locaties toe. Zo komt in februari Alkmaar erbij. Volgens Picnic bediende de online supermarkt eind 2018 275.000 huishoudens. Er wordt met 25 distributiecentra in Nederland en 3 in Duitsland gewerkt. Wil je klant worden, dan word je standaard op een wachtlijst geplaatst om te kijken wanneer je in een bestaande route past of hoe groot de vraag naar bezorging is, zodat dit in de nabije toekomst aangeboden kan worden. Hier kun je checken of Picnic bij jou bezorgt.
 • Albert Heijn claimt te bezorgen in een groot deel van Nederland. Of dat bij jou het geval is, wordt gecontroleerd middels een postcode-checker. "We hebben een landelijke dekking van 86 procent van alle huishoudens in Nederland", zegt woordvoerder Menno van der Vlist.
 • Ook Jumbo geeft aan in een groot deel van Nederland te bezorgen en maakt gebruik van een postcode-checker.

Hoe betaal je als je boodschappen laat bezorgen? 

 • Picnic is de enige die via de app betaling vooraf vraagt, via iDeal of mobiel bankieren.
 • Bij Albert Heijn betaal je middels pin bij de bezorger, die een mobiel pinapparaat bij zich draagt. Bij een pick-up betaal je ook ter plekke met pin.
 • Bij Jumbo betaal je eveneens aan de bezorger, via pin of creditcard. Ook bij een pick-up point kun je alleen met een betaalkaart afrekenen.

Zijn er andere opties?

Albert Heijn, Jumbo en Picnic zijn de drie voornaamste online spelers onder de supermarkten op dit moment. Maar er zijn ook veel plaatselijke initiatieven voor boodschappen thuisbezorgen, met een beperkter assortiment: bijvoorbeeld alleen vlees vers van de slagerij, of alleen voor een bepaalde doelgroep zoals ouderen of mindervaliden.

Een relatief jonge speler is startup Stockon, die sinds september 2018 ook verse producten levert. Het idee is dat artikelen rechtstreeks van de producent bij jou thuis worden bezorgd. Dat scheelt natuurlijk in de kosten. Bezorging is gratis vanaf 25 euro en wordt verzorgd door PostNL.


Lees meer: