Een tegenstem van Nederland heeft niet kunnen voorkomen dat een voorgenomen bonuspakket voor Air France-KLM-topman Ben Smith is aangenomen.

Het betwiste voorstel ging over het vaste salaris, de jaarbonus en de langetermijnbonus.

Zo heeft Smith nu recht heeft op een beloning van ruim 768.000 euro over 2019.

Air France-KLM-topman Ben Smith krijgt een langetermijnbonus. De Nederlandse staat stemde op de aandeelhoudersvergadering van woensdag tegen het voorstel, maar dat was niet genoeg om het beloningspakket van Smith van tafel te krijgen.

Het voorstel werd aangenomen met een ruime meerderheid van 84 procent van de stemmen. De prestaties van Smith werden door de luchtvaartmaatschappij zo goed bevonden dat hij nu recht heeft op een beloning van ruim 768.000 euro over 2019.

Nederland heeft sinds februari vorig jaar een aandelenbelang van 14 procent in Air France-KLM. Dat is net zoveel als de Franse overheid, die het bonusvoorstel wel steunt. De Fransen hebben meer stemrecht, omdat ze al langer dan twee jaar aandeelhouder zijn.

‘Dit is niet de tijd voor bonussen voor bestuurders’

“Zoals we steeds hebben gezegd: we zitten in een crisis en er is veel belastinggeld nodig om bedrijven en werknemers door deze crisis te loodsen”, zegt minister Wopke Hoekstra van Financiën in een toelichting op zijn tegenstem. “Dit is daarom niet de tijd voor bonussen voor bestuurders van bedrijven die we moeten steunen.”

Het kabinet kondigde onlangs een steunpakket aan voor KLM van tussen de 2 en 4 miljard euro. Een van de voorwaarden daarvoor is dat de Nederlandse poot van de luchtvaartgroep even geen bonussen uitkeert.

Het door de Nederlanders betwiste voorstel ging over zowel het vaste salaris, de jaarbonus als de langetermijnbonus voor Smith.

De Air France-KLM-topman liet in april al weten af te zien van zijn variabele beloning voor het boekjaar 2020, na heftige reacties vanuit de Nederlandse politiek. Eerder zei Smith al 25 procent van zijn jaarsalaris in te leveren vanwege de crisis.

De bonus voor prestaties in 2019 blijft nu taan. Het gaat om een variabele uitkering van 769.000 euro bovenop het vaste jaarsalaris van 900.000 euro. Dit voorstel werd met een meerderheid van 81,01 procent goedgekeurd.

De langetermijnbonus blijft ook staan. Die voorziet in de periode van 2019 tot en met 2022 in een jaarlijkse beloning die kan oplopen tot 2 miljoen euro per jaar, waarvan een deel in aandelen wordt uitbetaald. De bonus, die Smith pas in 2022 kan ontvangen, hangt af van het behalen van meerdere doelen op het vlak van financiën en duurzaamheid.

LEES OOK: Air France-KLM onderzoekt de inzet van treinen als alternatief voor korte vluchten