De nieuwe topman van Air France-KLM gaat negen ton per jaar verdienen.

De luchtvaartcombinatie onthulde het salaris dat Ben Smith volgend jaar krijgt op haar website.

Dit salaris is exclusief bonussen of andere extra’s zoals een verhuisvergoeding en pensioenbetalingen.

Zo komt Smith in aanmerking voor een bonus van maximaal 150 procent van zijn basissalaris als Air France-KLM aan een reeks doelen voldoet. Die doelen worden begin 2019 vastgesteld.

Ook komt er een langetermijnbeloningsplan dat 1 miljoen euro waard is. In totaal zou Smith zo 4,25 miljoen euro per jaar kunnen verdienen.

Conflict met Franse piloten oplossen

Smith rest onder meer de zware taak om een loongeschil met piloten van Air France de wereld uit te helpen. Eerder dit jaar voerden de vliegers meermaals acties in hun roep om meer salaris. Dit kostte het bedrijf honderden miljoenen euro’s.

Het conflict met de Franse piloten bezegelde eerder het lot van Smiths voorganger. In afwachting van de benoeming van de nieuwe baas schortten de vliegers verdere stakingen op.

Franse vakbonden zouden ook verdere wijzigingen in het management bij de luchtvaartcombinatie hebben geëist. Ze zeiden eerder ook niet blij te zijn met de benoeming van een niet-Fransman.

De aanstelling van Smith betekent ook dat de structuur bij Air France-KLM op de schop gaat. Het bedrijf zal de wijzigingen zo snel als mogelijk aankondigen. Tot het moment dat Smith aan het roer komt te staan van de luchtvaartcombinatie blijft het interim-bestuur zitten.

Smith heeft ruime ervaring

Smith is dan wel geen Fransman, maar kan wél bogen op de nodige ervaring. Onderhandelen met vakbonden heeft hij eerder gedaan. Hij wist bij het Canadese concern langdurige cao-akkoorden te smeden met zowel piloten als cabinepersoneel.

Smith was als hoofdonderhandelaar betrokken bij de gesprekken die uiteindelijk uitmondden in tienjarige overeenkomsten. Naar verluidt spreekt Smith prima Frans, wat hem goed van pas kan komen bij Air France.

Momenteel is de Canadees bij Air Canada, naast operationeel directeur, eindverantwoordelijke voor de verkopen, logistiek en klantenservice. Ook is hij één van de architecten van de financiële en operationele strategie bij het concern.

Volgens niet-uitvoerend voorzitter Anne-Marie Couderc van Air France-KLM is de aanstelling van Smith uitstekend nieuws voor het concern. Ze prijst onder meer de vernieuwende leiderschapskwaliteiten van Smith. Ook wees ze op zijn staat van dienst bij Air Canada.

Smith zelf zegt blij te zijn met de geboden kans. Hij is zich bewust van de zware concurrentie waar Air France-KLM mee te maken heeft in de Europese luchtvaartindustrie. Ook zegt hij zijn best te zullen doen om het vertrouwen te winnen van alle belanghebbenden.

LEES OOK: Deze 5 toestellen gebruiken KLM en andere maatschappijen om de Boeing 747 te vervangen