De Tweede Kamer wil dat minister Hoekstra van Financiën tegen het bonusplan stemt voor Air France-KLM-topman Ben Smith.

De Nederlandse overheid heeft een belang van bijna 15 procent in de luchtvaartcombinatie en mag dinsdag meepraten tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

Air France-KLM ontvangt miljarden aan staatssteun om de coronacrisis te overleven.

Eerder zag Smith wel af van zijn bonus voor de korte termijn, net als KLM-topman Pieter Elbers.

Staatssteun ontvangen en tegelijkertijd bonussen uitkeren. Dat ligt politiek niet zo lekker. De Tweede Kamer wil dan ook dat topman Ben Smith van Air France-KLM geen langetermijnbonus ontvangt, schrijft De Telegraaf.

Om het luchtvaartconcern door de coronacrisis te loodsen heeft Frankrijk 7 miljard euro aan steun toegezegd. Vanuit Den Haag kan de onderneming rekenen op 2 miljard tot 4 miljard euro aan steun, in de vorm van garantstellingen en leningen.

Zonder hulp van Den Haag en Parijs zou Air France-KLM het naar verluidt nog tot in de zomer kunnen uitzingen. 

Nederland bezit, net als de Franse overheid, aandelen in het bedrijf na de sluwe actie van minister Wopke Hoekstra van Financiën in februari 2019. De Nederlandse staat heeft een belang van bijna 15 procent in Air France-KLM. Dat betekent dat de overheid dinsdag mee mag praten tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van de luchtvaartcombinatie.

De langetermijnbonus van Ben Smith kan oplopen tot €1 miljoen

Op de rol staat onder meer een langetermijnbonus voor de Canadese topman Ben Smith, die sinds september 2018 aan het roer staat van Air France-KLM.

Smith zag onlangs wel af van zijn bonus voor het boekjaar 2020, net als KLM-topman Pieter Elbers. "Verstandig en terecht", noemde minister Hoekstra die beslissing.

Maar zijn bonus voor de lange termijn staat nog gewoon op de agenda. Die kan oplopen tot zo'n 1 miljoen euro, afhankelijk van de prestaties van van het bedrijf.

De Tweede Kamer roept minister Hoekstra nu op dinsdag tegen dat bonusplan te stemmen.

"We hebben ons als Kamer uitgesproken tegen bonussen bij een reddingsoperatie, ook in het belang van het bedrijf", zegt VVD-Kamerlid Roald van der Linde tegen De Telegraaf. "Daar zat geen woord Spaans bij, dus ik reken op Hoekstra."

LEES OOK: 15 manieren waarop vliegen anders wordt na corona: mondkapje op aan boord, bloedtest vooraf en geen warme maaltijden meer