Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00

Er komen steeds meer tractoren de snelwegen op. Boeren zijn uit het hele land al vroeg op weg naar Stroe voor hun manifestatie tegen de stikstofplannen van het kabinet. Dat zorgt voor files en vertraging.

Vooral in het zuiden van het land is het erg druk, zegt de ANWB. “Op heel veel plekken is het langzaam rijden doordat er tractoren op de weg rijden”, zegt een woordvoerder. Op de A2 naar Utrecht en op de A50 naar Arnhem is het langzaam rijden door het boerenprotest. Ook op de A16 van Breda naar Rotterdam is het druk, net als op de A27 van Breda naar Utrecht.

Om te zorgen voor een veilige doorstroming heeft de politie de A12 afgesloten bij knooppunt Prins Clausplein naar Den Haag.

De politie houdt rekening met eventuele boerenprotesten. Rond de stad staan politiebusjes opgesteld, vooral boven de Utrechtsebaan. “We zijn voorbereid op acties vandaag in Den Haag”, aldus een politiewoordvoerder.

De afsluiting is in verband met de boerenprotesten. De burgemeester had eerder al aangegeven geen trekkers in de stad te willen, geeft de politiewoordvoerder aan. Verkeer kan omrijden vanaf afrit Leidschendam via de N14.

De organisatie van het protest had juist opgeroepen om niet over de rijkswegen te komen. De politie kondigde dinsdag aan te zullen optreden tegen tractoren op de snelweg.

Op de A2 bij knooppunt Ekkersweijer (bij Eindhoven) rijden volgens Rijkswaterstaat ook een paar honderd tractoren. Uit Vlagtwedde is rond 05.00 uur een stoet van 90 tractoren vertrokken. Vanuit de Achterhoek zijn een paar honderd trekkers onderweg, meldt De Stentor.

Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan hun reis uit te stellen. Dat geldt zeker voor mensen in het midden van het land. Reden is de drukte op de weg, die is ontstaan doordat op verschillende plekken in het land tractoren op de snelwegen rijden. "We verwachten dat het zeker in het midden van het land nu snel gaat vollopen."

Rijkswaterstaat gaf eerder een thuiswerkadvies af, maar heeft dat nu dus iets aangescherpt, geeft een woordvoerder van Rijkswaterstaat aan. "We zien dat het steeds drukker op de weg is." Iets voor 08.00 uur telt Rijkswaterstaat bijna 200 kilometer file, terwijl normaal op het hoogtepunt van de woensdagochtendspits 90 kilometer file staat.

Tientallen mensen bij boerenprotest Malieveld

Tientallen mensen zijn aangesloten bij het boerenprotest op het Malieveld In Den Haag. De groep protesteert tegen de stikstofmaatregelen. "De agrarische sector wordt van de kaart geveegd", zo zegt boer Jaap Zegwaard uit Maasland.

Zegwaard staat er uit solidariteit naar zijn collega’s uit andere plekken in Nederland, die volgens hem harder getroffen worden door de maatregelen dan hij. Even na 07.00 uur overhandigde Zegwaard als onderdeel van de protestactie een ontbijt aan politicus Wybren van Haga (Groep Van Haga). Deze zei alles te gaan doen "om te voorkomen dat het land van de boeren wordt afgepakt".

Ook Gideon van Meijeren (Forum voor Democratie) ging in gesprek met de demonstrerende mensen. "Ik heb ze gezegd in verzet te blijven", aldus Van Meijeren. "Sommige boeren zakt de moed in de schoenen, maar de actiebereidheid is gelukkig nog groot." Een deel van de demonstrerende mensen is van plan rond 08.30 uur richting Stroe te gaan, waar talloze boeren zullen demonstreren.

LEES OOK: Actiegroep Farmers Defence Force wil stikstofbeleid ook juridisch aanvechten