Vliegtuigfabrikant Boeing zei maandag dat het onderzoek naar de crash van Ethiopian Airlines zich in de beginfase bevindt en dat het niet nodig is om nieuwe richtlijnen te geven voor gebruikers van haar 737 MAX-8-vliegtuigen op basis van de informatie die het tot nu toe heeft.

“Veiligheid is onze eerste prioriteit en we nemen alle mogelijke maatregelen om alle aspecten van dit ongeval goed te begrijpen, in nauwe samenwerking met het onderzoeksteam en alle betrokken regelgevende instanties”, zei een woordvoerder van Boeing in een verklaring aan persbureau Reuters.

De Chinese luchtvaartautoriteit besloot maandag bijna honderd Boeing 737 MAX 8-vliegtuigen aan de grond te houden, meer dan een kwart van de wereldwijde vloot van deze vliegtuigen, na de dodelijke crash in Ethiopië.

In Nederland vliegt onder meer TUI met de 737 Max. De reisorganisatie zegt de ontwikkelingen rond het onderzoek nauwlettend in de gaten te houden, maar ziet geen reden om de toestellen aan de grond te houden. TUI heeft naar eigen zeggen contact met de fabrikant en luchtvaartautoriteiten, en zal eventuele extra aanwijzingen opvolgen.

Crash met Boeing 737 MAX

De Ethiopische luchtvaartmaatschappij Ethiopian Airlines heeft een dag na het fatale ongeluk van een Boeing 737 Max laten weten dat model voorlopig niet meer te gebruiken. Dat is vooral een voorzorgsmaatregel. De maatschappij heeft nog vier van deze vliegtuigen.

Ethiopian Airlines heeft laten weten dat de oorzaak van de crash nog niet bekend is. Daarom blijven deze vliegtuigen voor de zekerheid aan de grond.

Bij het ongeluk op zondag kwamen alle 157 inzittenden om het leven. Het vliegtuig steeg op in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba en was onderweg naar Nairobi in Kenia. Vlak na het opstijgen ging het mis en stortte het vliegtuig neer.

Vorig jaar verongelukte eenzelfde toestel bij Indonesië. Daarbij kwamen 189 mensen om het leven.