De Amerikaanse vliegtuigmaker Boeing verwacht de productie van gewraakte 737 MAX voor de zomer weer te hervatten. Sinds eind vorig jaar ligt de productie van het rampvliegtuig Boeing 737 MAX stil, omdat er bij twee dodelijke ongelukken 346 inzittenden omkwamen.

De gloednieuwe Boeing-baas Dave Calhoun geeft toe dat het vrijgeven van de toestellen voor gebruik nog wel even op zich zal laten wachten. Hij verwacht dat de luchtvaartautoriteiten rond juni hun goedkeuring hiervoor zullen geven.

Calhoun wilde geen specifieke datum noemen voor het herstarten van de productie, maar zei “dat dit in de maanden in aanloop naar de vrijgeving in juni gaat gebeuren, omdat we tegen die tijd alles weer draaiend willen hebben.”

Sinds maart aan de grond

Het ramptoestel staat sinds maart vorig jaar wereldwijd aan de grond, nadat er in korte tijd twee crashes met het toestel gebeurden. De twee vliegtuigongelukken, die plaatsvonden in Indonesië en Ethiopië, waren vermoedelijk het gevolg van een veiligheidssysteem dat de neus naar beneden bleef drukken doordat een sensor niet goed werkte.

Boeing moet van de luchtvaartautoriteiten eerst alle technische mankementen in het toestel verhelpen voordat de 737 MAX weer mag vliegen. Daarnaast heeft Boeing nu besloten om al zijn piloten eerst een training in een simulator te geven voordat ze weer in een toestel stappen. Dit zorgt voor nog meer vertraging bij de heringebruikname van het toestel.

Geen ontslagen en dividendbeleid wordt gehandhaafd

Ondanks de hoge kosten die nu worden gemaakt – de rekeningen lopen inmiddels in de miljarden – stelde Calhoun de aandeelhouders van Boeing gerust door te beloven dat het dividendbeleid van de vliegtuigmaker gehandhaafd zal blijven.

Ook personeel dat tot voor kort aan het toestel werkte, hoeft volgens de Boeing-baas niet te vrezen. Ontslagen zijn volgens hem niet aan de orde. De kwestie kostte Calhouns voorganger overigens wel zijn baan, al kreeg hij wel een gouden handdruk van tientallen miljoenen mee.

Lees ook op Business Insider

Lees meer over de Boeing 737 MAX: