Boeing-topman Dennis Muilenberg krijgt miljoenen dollars als gouden handdruk mee. Muilenberg moest weg vanwege de problemen met de 737 MAX, Boeing hoopt onder een nieuw bewind het vertrouwen in het bedrijf weer te herstellen.

Op basis van documenten die de vliegtuigbouwer de afgelopen jaren indiende bij de toezichthouders blijkt nu dat de oud-topman kan rekenen op een flinke vertrekpremie, zo ontdekten Amerikaanse media. Door Muilenburg zelf te laten opstappen houdt hij recht op de volledige gouden handdruk. Was hij ontslagen dan had de vliegtuigbouwer een deel van dat geld zelf kunnen houden.

In zijn bijna 4,5 jaar aan het roer van de vliegtuigbouwer verdiende Muilenburg al tientallen miljoenen dollars, het merendeel in de vorm van aandelenopties en bonussen. Daar kan nog eens 26,5 miljoen dollar bijkomen. Ook krijgt Muilenburg nog een aanvullend pensioen ter waarde van ruim 13 miljoen dollar mee en heeft hij aandelen die ook nog eens zoveel waard zijn. Afhankelijk van de beurskoers in de komende jaren kan de waarde daarvan nog stijgen.

Opvallend is ook een bedrag van 8300 dollar waar Muilenburg recht op heeft. Dat is bedoeld voor de voorbereiding van zijn belastingaangifte in het jaar na zijn vertrek bij Boeing.

Productie Boeing 737 MAX stopgezet

De productie van de 737 MAX komt in januari tijdelijk volledig stil te liggen. Hoewel niet duidelijk is wanneer de productie wordt hervat, zouden er geen banen in gevaar zijn.

Het is nog altijd niet bekend wanneer de vliegtuigen weer de lucht in mogen nadat eerder dit jaar werd besloten dat de 737 MAX aan de grond moet blijven. De maatregel werd genomen na twee vliegtuigcrashes en beschuldigingen aan het adres van Boeing over het achterhouden van informatie. Er zouden al zeker drie jaar zorgen zijn over de veiligheid.

Foto’s van de Boeing-fabriek laten de enorme impact van de tot stilstand komende productie zien. Het terrein staat vol met onafgebouwde vliegtuigen.

Lees ook op Business Insider

BEKIJK HIER: Deze foto’s laten zien hoe ingrijpend de productiestop van de 737 MAX is voor Boeing