• Bitcoinplatform Bitonic sleept toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) voor de rechter.
  • Bitonic vindt de aanvullende eisen die DNB stelt voor de cryptohandel te streng.
  • Slechts 15 cryptobedrijven hebben tot nu toe groen licht gekregen van DNB.

Het Nederlandse bitcoinbedrijf Bitonic stapt naar de rechter, omdat het vindt dat De Nederlandsche Bank (DNB) te streng is voor cryptoaanbieders. Via Bitonic kunnen klanten bitcoin kopen en verkopen.

Sinds 21 mei 2020 moeten aanbieders van cryptodiensten geregistreerd staan bij DNB en kunnen aantonen dat zij voldoende doen tegen witwassen en financiering van terrorisme. Voor bedrijven die al vóór 21 mei actief waren, gold een overgangsperiode tot 21 november 2020.

Crypto-ondernemingen moeten zich registeren bij de toezichthouder, alle transacties in de gaten houden en de identiteit van klanten verifiëren. Bestuurders en aandeelhouders met een belang groter dan 10 procent worden getoetst.

Tot nu toe hebben slechts 15 cryptobedrijven een groen vinkje gekregen van DNB, waaronder Bitonic. Kleine bedrijfjes gooiden bij voorbaat de handdoek in de ring, grotere crypto-ondernemers kozen voor een vertrek uit Nederland om de DNB-regels te omzeilen.

Het grote handelsplatform eToro stopte zelfs met crypto-accounts in Nederland, omdat het niet op tijd lukte om de verplichte DNB-registratie rond te krijgen. Cryptobeleggers moesten hun digitale munten vóór 23 januari noodgedwongen verkopen – al dan niet met verlies.

Cryptobedrijven moeten de identiteit van klanten checken

Dat de strengere regels er zijn, is voor veel cryptobedrijven niet het probleem. Vanuit de branche klinkt al jaren de roep om duidelijke richtlijnen vanuit de overheid om criminele activiteiten zoals witwassen tegen te gaan. Dat kan de reputatie van de cryptosector opvijzelen.

Maar DNB wil het strengste jongetje van de klas zijn, zeiden juristen en cryptobedrijven vorig jaar tegen De Telegraaf. Zij zijn onder meer verbolgen dat de toezichthouder in september met aanvullende eisen kwam, twee maanden voor de definitieve deadline van 21 november.

Centraal twistpunt is de verificatie van gebruikers. Cryptobedrijven moeten van hun eigen klanten de identiteit checken. Dat kan bijvoorbeeld door een id-bewijs te controleren, net als bij het openen van een bankrekening.

Vervolgens wordt gecheckt of klanten op een internationale sanctielijst staan. Is dat het geval, dan mag diegene geen bitcoins verhandelen. Tot zover niets schokkends.

Klanten moeten aantonen dat ze de cryptomunten daadwerkelijk controleren

Maar DNB verlangt ook dat cryptobedrijven de herkomst van digitale munten checken. Klanten moeten aantonen dat zij controle hebben over een wallet.

Dat kan door bijvoorbeeld eerst een klein deel van een bitcoin of andere digitale munt over te boeken, net als dat bedrijven soms vragen om 0,01 euro over te maken om te controleren of een bankrekening bij een klant hoort.

Volgens DNB, die overigens ontkent dat de maatregelen tussentijds zijn verzwaard, volgt de strenge eis uit de Sanctiewet. Dat bestrijdt Bitonic en wijst daarbij op onderzoek van Bökkerink Compliance International, een onafhankelijk expert die deze week tot dezelfde conclusie kwam.

Bitonic is onder protest akkoord gegaan met de ingrijpende klantcontroles om de registratie te bemachtigen, maar wil nu van de rechter een definitief oordeel over de strenge DNB-eis.

"We worden hierdoor al ruime tijd gedwongen om te werken op een manier die in strijd met de privacyregels is", aldus Bitonic in een verklaring. "Het gaat ons niet om de reguliere wettelijke verplichtingen, maar om de extra vereiste die vanuit DNB gesteld is en de manier waarop dit in het registratieproces afgedwongen is."

[activecampaign form=28]

Lees meer over cryptomunten: