Een Duitse programmeur die in San Francisco woont bezit ruim 7.000 bitcoin met een actuele waarde van 200 miljoen euro.

Doordat hij zijn wachtwoord kwijt is, heeft Stefan Thomas geen toegang tot de bitcoins.

Hij heeft al acht keer een foutief wachtwoord opgegeven en heeft nog 2 pogingen over.

De Duitse programmeur Stefan Thomas bezit 7.002 bitcoins. Die hebben momenteel een waarde van zo’n 200 miljoen euro. Maar Thomas heeft een probleem: hij weet z’n wachtwoord niet meer.

Dat bericht The New York Times

Door de koersstijging van de bitcoin in de afgelopen maanden, zijn vele bezitters van bitcoins weer multimiljonair geworden. In theorie althans.

Uit een analyse van databureau Chainanalysis komt naar voren dat bitcoinrekeningen waarop in totaal zo’n 3,7 miljoen aan bitcoins staat, geblokkeerd zijn door verlies van wachtwoorden of andere manieren waarop de toegang geblokkeerd is.

Op basis van de huidige koers van de bitcoin van zo'n 29.000 euro gaat het om een waarde van ruim 107 miljard euro aan geblokkeerde bitcoins.

Bitcoin: wachtwoord van wallet kwijt

Programmeur Thomas, die in San Francisco woont, moet via de zogenoemde IronKey, een kleine harde schijf die je moet ontgrendelen, toegang krijgen tot zijn privésleutels (digitale codes). Die private keys maken het mogelijk om iets te doen met de ruim 7.000 bitcoin.

Het papiertje waarop Thomas tien jaar geleden het wachtwoord van de IronKey schreef, is echter zoekgeraakt.

Lees ook: Bitcoin kopen? Zo doe je dat op een veilige manier als je nu toe wilt slaan

Als je bitcoin koopt, moet je ze ergens veilig opslaan. Dat kan in een digitale portemonnee, ook wel een wallet genoemd.

Een bitcoinportemonnee heeft een publieke en een privésleutel. Daarbij moet je niet denken aan een stuk metaal. Het is een reeks van tientallen letters en cijfers die zelfs met alle rekenkracht van de wereld heel moeilijk te raden is.

De publieke sleutel is een digitaal adres waar mensen bitcoin naartoe kunnen sturen. Zie het als een soort brievenbus: iedereen kan er iets ingooien, maar alleen jij kunt bij de inhoud. Daarvoor heb je de geheime privésleutel nodig. Daarmee toon je aan dat jij de bezitter bent van de bitcoin in de brievenbus en kun je ze weer verzenden.

Op het moment dat je de privésleutels op een stukje harde schijf bewaart met een ander wachtwoord (IronKey) en dat kwijtraakt, heb je dus een groot probleem.

Programmeur Thomas heeft heeft al acht keer zijn favoriete passwords voor de IronKey geprobeerd, maar telkens tevergeefs. Hij mag nog twee pogingen wagen. Als hij tien keer een verkeerd wachtwoord opgeeft, is hij zijn bitcoins voorgoed kwijt.

[activecampaign form=28]

LEES OOK: Dit vinden 5 bekende miljardairs van de bitcoin: van Warren Buffett tot de broertjes Winklevoss