• De cryptomunt bitcoin beleeft opnieuw een enorme opmars.
  • Hoewel er heel wat fans zijn en een aantal sceptici inmiddels ook is overtuigd, blijven er genoeg prominente investeerders die helemaal niks zien in de uiterst volatiele munt.
  • Zo zijn de broertjes Winklevoss groot fan, maar blijft topinvesteerder Warren Buffett de munt ‘waardeloos’ noemen.

Bitcoin domineert opnieuw de headlines en laat de afgelopen weken, ondanks af en toe een terugval, enorme winsten zien.

De cryptomunt brak voor het eerst echt door in 2017 met zowel veel aandacht in de pers als grote winsten. Maar kelderde net als andere cryptomunten hard het jaar daarna.

Maar bitcoin heeft altijd speciale aantrekkingskracht gehad. Wie de bedenker is die schuilgaat achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto is nog altijd een groot mysterie.

En nu met een groei van 300 procent in het afgelopen jaar voorspellen sommige experts een nog succesvoller 2021 en veranderen sommige sceptici van gedachten.

Millennials springen aan boord en sommige beleggers zien bitcoin als een krachtig alternatief dat niet gevoelig is voor inflatie.

Hoewel de crytptomunt nog steeds erg volatiel is, heeft bitcoin heel wat extreem rijke fans. Maar er zijn ook nog de nodige critici en twijfelaars.

Dit denken 5 miljardairs over bitcoin. 


Elon Musk heeft gemengde gevoelens

Foto: REUTERS/Hannibal Hanschke
Foto: REUTERS/Hannibal Hanschke

Musk tweette onlangs een meme waaruit blijkt dat hij mogelijk is verleid door bitcoin. Cryptofan en ondernemer Michael Saylor antwoordde Musk door te stellen dat hij de dollars op de balans van Tesla zou moeten omzetten in bitcoin. Musk onderzocht daarop of transacties van die omvang überhaupt mogelijk zijn.

Maar Musk lijkt nog niet honderd procent overtuigd te zijn. In 2019 zei hij dat de structuur van bitcoin weliswaar "briljant" is, maar niet helemaal geschikt voor Tesla.


De broertjes Winklevoss geloven heilig in de bitcoin

Foto: EPA
Foto: EPA

De tweelingbroers Tyler en Cameron Winklevoss waren in 2017 de eerste bitcoinmiljardairs. Maar tijdens de vrije val van de cryptomunt in 2018 verloren ze 600 miljoen dollar.

Nu de bitcoin weer een grote opmars heeft doorgemaakt werden de broers in november volgens Bloomberg opnieuw miljardair.

In een onlangs in Real Vision gepubliceerd interview voorspelde Tyler dat de bitcoin nog wel 30 keer zoveel waarde kan worden. Hij noemde het ook "de handel van de eeuw".


Mark Cuban denkt dat bitcoin een religie is

Foto: Brian Snyder/Reuters
Foto: Brian Snyder/Reuters

Investeerder en televisiepersoonlijkheid Mark Cuban is al lange tijd een groot scepticus van bitcoin. In december 2019 zei hij dat het "uitgesloten is" dat het een betrouwbare munt wordt.

Hij zette zijn standpunt onlangs kracht bij in een interview met Forbes. "Het is meer een religie dan een oplossing voor welk probleem dan ook", stelde Cuban. "Het maakt niet uit hoeveel bitcoinfans beweren dat het een bescherming is tegen doemscenario's. Dat is het niet."

Eerder had hij bitcoin al eens vergeleken met bananen en zei hij dat hij liever een banaan had.


Mike Novogratz ziet 2020 als een beslissend jaar voor de cryptorevolutie

Foto: REUTERS/Rick Wilking
Foto: REUTERS/Rick Wilking

Voormalig hedgefondsbeheerder Mike Novogratz is groot voorstander van bitcoin. In november 2020 raadde hij Game of Thrones-ster Maisie Williams op Twitter aan bitcoin te kopen.

In een interview met Real Vision besprak hij onlangs hoe de pandemie de "cryptorevolutie" heeft versneld.

"Over vijf jaar zullen we, hoe verschrikkelijk corona ook was, op 2020 terugkijken als het jaar dat beslissend was voor de revolutie van cryptovaluta", zei hij.


Warren Buffett is geen fan

Foto: REUTERS/Scott Morgan
Foto: REUTERS/Scott Morgan

In februari kwam topinvesteerder Warren Buffett met harde woorden over bitcoin en andere cryptovaluta in een interview met CNBC. Hij zei dat ze "eigenlijk geen waarde hebben".

"Je kan er niks mee doen, behalve verkopen aan iemand anders", zei hij. "Maar dan zit die persoon met het probleem."

Hij zei ook dat hij geen cryptomunten in bezit heeft en dat ook nooit zal krijgen, maar volgens sommige media heeft hij er onlangs een paar als verjaardagscadeau ontvangen.

[activecampaign form=28]