De bitcoin heeft dit jaar een opmars van bijna 40 procent achter de rug, waarmee de belangrijkste cryptomunt ter wereld weer boven het niveau van 5.000 dollar staat. Maar dat herstel staat in schril contrast met het dramatische dipjaar 2018.

Over een periode van drie jaar genomen ziet de koersontwikkeling van de bitcoin er als volgt uit.

Na de piek op een niveau van bijna 20.000 dollar van eind 2017, volgde de val tot een dieptepunt van minder dan 4.000 dollar. Dit jaar is er dus een relatief beperkte opleving vanaf dat niveau.

Ondanks de recente opleving lijkt het uiteenspatten van de zeepbel op de cryptomarkt in grote lijnen op het patroon van andere zeepbellen, constateert analist Kevin Dennean van zakenbank UBS.

Dennean heeft diverse crashes op de beurs naast elkaar gelegd. Daarbij zitten de historische instorting van de Dow Jones-index van 1929, de val van de Japanse aandelenmarkt in 1989 en het klappen van de dotcomzeepbel in het jaar 2000.

Bitcoin na de zeepbel

Fans van de bitcoin wijzen vaak op herstelmogelijkheden na het klappen van een zeepbel, met het argument dat ook de bitcoin aan een hernieuwde opmars kan beginnen. “Het argument is dat de bitcoin als een feniks uit de as kan herrijzen, net als met andere beleggingen is gebeurd”, schrijft Dennean.

Maar volgens de analist van UBS kan het heel lang duren voordat cryptofans gelijk krijgen en de bitcoin op het voormalige topniveau terugkeert.

Lees ook op Business Insider

“Als je kijkt hoe lang het duurt voordat oude piekniveaus worden bereikt, dan valt op dat dit behoorlijk lang kan duren. In het geval van de Dow Jones-index nam dat 22 jaar in beslag. Ook zijn de rendementen volgend op een grote crash vaak jarenlang niet bijzonder hoog.”

(klik voor uitvergroting)

In de tabel hierboven heeft Dennean een aantal grote zeepbellen geanalyseerd. Met uitzondering van de beurs van Shanghai gaat het in alle gevallen om koersimplosies van meer dan 75 procent.

Te zien is dat de Dow Jones-index er ruim 22 jaar over deed om tot het oude niveau terug te keren, na de crash van 1929. De Amerikaanse technologie-index Nasdaq deed er na de dotcomzeepbel 13 jaar over om het oude niveau te passeren.

De Japanse Nikkei-index is daarentegen na 30 jaar nog altijd niet terug op het niveau van 1989.

“Misschien moeten cryptofans eens goed nadenken over wat er na het klappen van een zeepbel gebeurt. Er is geen zekerheid dat een index of andere belegging terugkeert naar het oude piekniveau”, concludeert Dennean.

Lees meer: