Op donderdag daalde de bitcoin naar een niveau van 25.000 dollar, om vrijdagochtend iets te herstellen tot een niveau van rond de 26.000 dollar. De grootste cryptomunt heeft de laatste dagen een gestage daling laten zien, nadat de bitcoin eind vorig jaar juist aan een stijging begon en in de afgelopen weken steeg tot het hoogste niveau in meer dan een jaar tijd.

Een van de redenen voor de verkoopdruk is een aanhoudende stijging van de wereldwijde rentetarieven, met name in de VS. Hier steeg de rente op 30-jarige staatsobligaties volgens persbureau Bloomberg naar het hoogste niveau sinds 2011.

De koersdruk op de bitcoin (BTC) komt daags na een rapport van de Amerikaanse Commodity and Futures Trading Commission (CFTC). Uit dit rapport bleek dat beleggingsfondsen – waaronder hedgefondsen – shortposities op de belangrijkste cryptomunt innemen.

Het lijkt erop dat ervaren handelaren bezorgd zijn over mogelijke negatieve effecten van onduidelijke economische perspectieven en de stijgende rentes op Amerikaanse staatsobligaties.

Strengere regelgeving speelt ook mee. De handel in diverse cryptomunten wordt nauwlettend in de gaten gehouden door financiële toezichthouders.

Binance, de grootste cryptobeurs ter wereld, is deze zomer aangeklaagd door de Amerikaanse toezichthouder, de Securities and Exchange Commission (SEC). De cryptobeurs wordt beschuldigd van het misleiden van investeerders en het exploiteren van een niet-geregistreerd handelsplatform.

De koers van de bitcoin ligt nog altijd flink lager dan het recordniveau van circa 69.000 dollar dat in november 2021 werd aangetikt.

SpaceX schreef $373 miljoen af op bitcoin

De koers van de bitcoin werd de afgelopen tijd gestuwd door speculaties dat er binnenkort een beursgenoteerd fonds kan komen dat direct gaat investeren in bitcoin. Zo heeft de grote Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock bij beurswaakhond SEC een verzoek ingediend voor een beursnotering voor een speciaal beleggingsfonds gericht op bitcoin.

Andere grote financiële partijen hebben ook zulke plannen, waaronder vermogensbeheerder Fidelity. Dat zou betekenen dat er meer geld van professionele investeerders naar de markt voor bitcoin en andere crypto's komt. Het is echter nog altijd onzeker of zo'n bitcoinfonds echt van de grond komt.

Daarnaast zorgt de Elon Musk-factor op dit moment voor neerwaartse druk op de bitcoin. Ruimtevaartbedrijf SpaceX van Musk heeft de afgelopen twee jaar zo'n 373 miljoen dollar op zijn bitcoinbezit afgeschreven en de cryptomunten inmiddels van de hand gedaan, zo zakenkrant The Wall Street Journal.

Vermogensbeheerders die beleggen in cryptovaluta houden de posities van Musk nauwlettend in de gaten. In 2021 overwoog Tesla, de fabrikant van elektrische auto's van Musk, kortstondig om betalingen in bitcoins te accepteren. Toen Musk in februari van dat jaar zijn plannen bekend maakte steeg de koers van de bitcoin met 15 procent in één dag.

Vorig jaar maakte Tesla echter bekend ongeveer twee derde van zijn bitcoins te hebben verkocht, na een eerdere investering van 1,5 miljard dollar in de cryptomunt.

LEES OOK: Donald Trump bezit voor zo’n half miljoen dollar aan crypto via een Ethereum-wallet: hij verdiende geld met verkoop van NFT-plaatjes