Elon Musk heeft een speciaal soort intuïtie als het aankomt op de selectie van topmanagers voor de bedrijven die hij leidt, waaronder autofabrikant Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX. Dat merkte auteur Walter Isaacson, die Musk drie jaar lang volgde om een biografie te schrijven over de techmiljardair.

Isaacson vertelde deze maand tijdens een interview op Twitter Spaces dat Musk een aantal trucs gebruikt om mensen te testen. En die kunnen voor de betrokkenen behoorlijk ontregelend zijn.

Minutenlange stiltes en bikkelharde kritiek

Musk gebruikt geen checklist als hij sollicitatiegesprekken houdt, volgens zijn biograaf. Typisch is wel dat hij lange stiltes laat vallen om mensen uit te testen.

“Wat me al snel opviel, is dat je als gesprekspartner niet moet proberen die stiltes te doorbreken”, zei Isaacson. “Hij laat bijvoorbeeld een stilte vallen van een minuut, twee minuten of zelfs drie minuten. Dat is voor iemand in een sollicitatiegesprek natuurlijk enorm spannend. Maar zoals Shivon Zilis, die startup Neuralink leidt en moeder is van twee van zijn kinderen, opmerkte: Musk is op die momenten informatie aan het verwerken. Hij doet dat doorgaans systematisch, stukje voor stukje. En dat geldt ook voor de input die hij van mensen krijgt.”

Volgens Isaacson liet Musk ook tijdens het sollicitatiegesprek met Linda Yaccarino, de nieuwe CEO van Twitter, langdurige stiltes vallen.

Het is ook wel eens voorgekomen dat Musk na zo'n lange pauze tot de conclusie kwam dat iemand niet eerlijk tegen hem was: "En dat levert dan behoorlijk pijnlijke situaties op."

Musk kijkt ook altijd hoe mensen reageren op kritiek. Isaacson noemde in dit verband een voorbeeld waarbij Musk een ingenieur van SpaceX "echt afbrandde", maar toen deze liet zien dat hij daarmee kon omgaan en zich bereid toonde om iets te doen met de kritiek, was Musk onder de indruk. Een paar weken later kreeg de werknemer een promotie. 

Praatjes met werknemers die lager in de hiërarchie staan

Musk zoekt ook regelmatig contact met werknemers op lagere niveaus, die niet direct aan hem rapporteren. Volgens Isaacson doet de techondernemer dat bijvoorbeeld als er grote projecten lopen of als er een belangrijke mijlpaal aankomt, zoals bijvoorbeeld een test met een raket van SpaceX.

Tijdens dergelijke sessies kan Musk hard en bot zijn, maar hij probeert daarmee ook jonge talenten te spotten. Volgens zijn biograaf werkt dit behoorlijk goed. Zo werd een jonge ingenieur bij SpaceX op die manier geselecteerd voor een speciaal project.

"Deze tactiek gebruikt Musk ook bij Twitter om uit te vinden wie echt competent is", zei Isaacson. "Dat is één van de dingen die zijn 'neurale netwerk' goed kan."

Techmiljardair Musk is betrokken bij liefst zes bedrijven en staat bekend als iemand die erg hands on is en zich bemoeit met tal van details, ook als het om het aannemen van mensen gaat. Zo stuurde Musk afgelopen mei een e-mail rond bij Tesla, waarin hij aangaf dat hij altijd persoonlijk goedkeuring wil geven bij het aannemen van nieuwe werknemers.

De biografie van Isaacson over Elon Musk verschijnt in september.

LEES OOK: De Cybertruck van Tesla heeft 2 jaar vertraging opgelopen en is eindelijk in productie – deze 5 andere deadlines miste techmiljardair Elon Musk