Kleinere cryptobeurzen, zoals Huobi Global en KuCoin, profiteren flink van het feit dat cryptobeurs Binance onder vuur is komen te liggen van internationale toezichthouders, zo blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau CCData

Volgens het onderzoek van CCData hebben Huobi Global en KuCoin hun marktaandeel in de cryptomarkt sinds januari met respectievelijk 6 procent en 1,3 procent zien groeien. Het gezamenlijke marktaandeel van de grote, bekende beurzen is daarentegen sinds het begin van het jaar gedaald van 80 procent naar ongeveer 68 procent.

In diezelfde periode is het aandeel van marktleider Binance volgens CCData gedaald van 56 procent naar iets meer dan 40 procent. 

’s Werelds grootste cryptobeurs is deze zomer door de Amerikaanse waakhond, de Securities and Exchange Commission, aangeklaagd. Het bedrijf wordt beschuldigd van het misleiden van investeerders en het exploiteren van een ongeregistreerd handelsplatform. Topman Changpeng Zhao van Binance wordt beschuldigd van het opzetten van “een uitgebreid plan om de Amerikaanse federale effectenwetten te ontduiken”, aldus de SEC.

De Binance Coin, de eigen cryptomunt van het handelsplatform is dit jaar van het piekniveau van ruim 320 dollar in april teruggezakt naar zo'n 240 dollar.

Nederlanders moeten overstappen naar Coinmerce

Binance verlaat op 17 augustus officieel de Nederlandse markt, omdat de de Nederlandse toezichthouder DNB de cryptobeurs geen toestemming geeft om in ons land actief te zijn. Eerder kreeg Binance al een miljoenen boete van de DNB, omdat het bedrijf zijn diensten aanbood zonder een wettelijk vereiste registratie bij de toezichthouder.  

Het bedrijf moest deze zomer ook al haar deuren sluiten in België, Cyprus en Oostenrijk, waar de exchange niet voldeed aan de regelgeving op het gebied van anti-witwasrichtlijnen en klantidentificatieprocedures (Know Your Customer).

De "meerderheid van de actieve gebruikers" van Binance van wie donderdag de accountants worden gesloten, is inmiddels overgestapt naar het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce. Dat heeft Jaap de Bruijn, topman van Coinmerce, woensdag gezegd. Wie crypto's op Binance heeft staan, kan die er woensdag nog vanaf halen.

Om het voor klanten makkelijker te maken, had Binance een overeenkomst gesloten met Coinmerce. Wanneer gebruikers inloggen op hun account bij Binance, kunnen ze met een klik op de knop automatisch al hun crypto's laten overzetten naar een Coinmerce-account.

Volgens De Bruijn van Coinmerce is zijn klantenbestand zes keer zo groot geworden sinds de aankondiging. Hoeveel klanten hij er precies bij heeft gekregen kan hij wegens regelgeving niet zeggen. Ook kan hij niet aangeven hoeveel mensen nog niet zijn overgestapt. "Er zijn nog klanten die nog niet hebben gereageerd. Vanaf donderdag zijn de accounts bij Binance gesloten, vanaf dan kunnen mensen een claim indienen bij Binance voor hun tegoeden", aldus de topman.

LEES OOK: Nederlandse klanten van Binance moeten cryptomunten vóór 17 augustus weghalen: anders ben je ze mogelijk kwijt