De bitcoin zit weer aardig in de lift. Maar de belangrijkste cryptomunt ter wereld is niet de sterkste stijger dit jaar.

De digitale munteenheid bitcoin is afgelopen weekeinde flink gestegen. Maandag bedroeg de waarde van de cryptomunt meer dan 7.000 dollar. Dat betekende een stijging van ruim 10 procent sinds vrijdag.

De bitcoin en andere digitale valuta hebben al enige tijd de weg naar boven ingezet. Begin deze maand was een bitcoin nog iets meer dan 5.000 dollar waard. Ten opzichte van half december is de waarde ruim verdubbeld, maar nog altijd ver verwijderd van de recordhoogte van ruim 19.000 dollar van december 2017.

Lees ook: Bitcoin-koppel dat woonde in een drijvend huis voor de Thaise kust riskeert nu de doodstraf.

Top 10 van cryptomunten: bitcoin niet sterkste stijger

Sinds de start van dit jaar heeft de bitcoin, gemeten in dollars, ruim 80 procent in waarde gewonnen. Maar daarmee is de bitcoin niet de sterkste stijger bij de grote cryptomunten. Het lijstje ziet er als volgt uit:

(klik voor uitvergroting)

Te zien is dat de Binance Coin dit jaar het sterkst in waarde steeg. Dat is opvallend want, vorige week werd juist bekend dat er grote diefstal is geweest bij cryptomuntenbeurs Binance, die zelf dus ook een cryptomunt uitgeeft. Daarbij werd voor 40 miljoen dollar aan bitcoins buitgemaakt. Het gaat om 7.000 bitcoins die op verschillende manieren afhandig werden gemaakt, onder meer via phishing en speciale virussen.

Lees ook op Business Insider

Bij phishing worden mensen opgelicht door ze te lokken naar een valse website, die erg lijkt op een echte site. Als iemand daar probeert in te loggen krijgen de criminelen zijn gegevens in handen, die ze vervolgens kunnen gebruiken om een rekening te plunderen.

Binance-topman Zhao Changpeng heeft laten weten dat de beurs de geleden schade voor klanten vergoedt.

Volg de koers van de bitcoin op finanzen.nl.