• De bitcoin is terug. De cryptomunt steeg deze week tot boven de recordwaarde van drie jaar geleden.
  • De enorme stijging in 2017 leidde tot een gigantische terugval in het jaar daarop. Zal 2021 anders zijn?
  • De coronapandemie heeft sterk bijgedragen aan de huidige rally, maar de cryptomunt blijft uiterst volatiel.

ANALYSE – De bitcoin staat weer volop in de schijnwerpers. De in 2009 gecreëerde cryptomunt steeg maandag tot 19.857 dollar en kwam daarmee boven de vorige recordwaarde uit december 2017 uit. Daarmee is de waarde van de bitcoin dit jaar bijna verdubbeld.

Een cryptomunt is een virtuele munt met een gedecentraliseerd digitaal logboek waarop alle transacties worden bijgehouden. Terwijl veel andere traditionele munten gedekt worden door bijvoorbeeld goud, is de bitcoin gebaseerd op een code.

De bitcoin is gebaseerd op de blockchaintechnologie en elke transactie wordt bijgehouden. De zogeheten miners verwerken alle nieuwe transacties en gebruiken cryptografie om die toe te voegen aan het digitale logboek.

Het bijzondere aan de bitcoin is dat er geen primaire eigenaar is (zoals een centrale bank). Het systeem wordt ondersteund door een netwerk waar iedereen aan kan deelnemen.

Wie de bedenker van de munt is, de mysterieuze Satoshi Nakamoto, is nog altijd niet bekend.

De bitcoin is een populaire alternatieve investeringsmogelijkheid voor de internetgeneratie, maar is ook extreem volatiel. En er zijn ook heel wat sceptici.

Megarally in 2017, crash in 2018

In 2017 kende de bitcoin een ongekende rally. Maar het jaar daarop beleefde de cryptomunt een fenomenale terugval: de waarde daalde ten opzichte van de piek met 80 procent. Toch is bitcoin nog altijd de bekendste en populairste cryptomunt en wordt de digitale munt gezien als trendsetter.

De hype is nu bijna net zo groot – of misschien nog wel groter – dan in 2017. Vooral bekende millennials zijn geïnteresseerd.

Zo vroeg Game of Thrones-actrice Maisie Williams haar miljoenen Twittervolgers of ze erin moest stappen. Miljardair Mike Novogratz antwoordde met een koopadvies en stelde te verwachten dat de prijs tot 65.000 dollar zal stijgen.

Williams is niet de enige die overweegt bitcoin aan te schaffen: analist Inigo Fraser-Jenkins van Bernstein Research schreef in een memo aan klanten dat hij zijn mening over de cryptomunt heeft bijgesteld. Hij denkt nu dat de bitcoin een plaats verdient in beleggingsportefeuilles.

Wat is er veranderd aan bitcoin?

Fraser-Jenkins is overtuigd geraakt door de verminderde volatiliteit van de bitcoin in de afgelopen drie jaar en de economische gevolgen van de coronapandemie, zoals hogere belastingen en mogelijk toenemende inflatie.

Maar er is geen eenduidige reden waarom de cryptomunt weer zo enorm is gestegen dit jaar. Het gaat waarschijnlijk om een combinatie van factoren, waarbij sommige beleggers denken dat de bitcoin bescherming biedt als de inflatie gaat toenemen.

Een ander belangrijk punt, dat veel meer wijst op een speculatieve zeepbel, betreft het feit dat centrale banken duizenden miljarden aan gratis geld in het financiële systeem hebben gepompt. Omdat rentes extreem laag zijn, zoekt dat geld een uitweg in andere beleggingen. Aandelen zijn sinds maart hard gestegen, terwijl het met de wereldeconomie nog bijzonder slecht gaat, en cryptomunten als de bitcoin zijn ook opgelopen.

Feit is wel dat er inmiddels steeds meer mogelijkheden zijn om de bitcoin te gebruiken en verhandelen. Zo kun je de munt nu kopen en verkopen via betalingsdiensten als PayPal. Vanaf 2021 kunnen PayPal-gebruikers ook goederen en diensten met bitcoins kopen.

De munt kan waarschijnlijk ook rekenen op de nodige steun van de nieuwe Amerikaanse regering. De tot president verkozen Joe Biden heeft Gary Gensler aangesteld in zijn transitieteam. Gensler heeft veel ervaring met cryptomunten en staat in de regel positief tegenover alternatieve beleggingsvormen.

Dus het is ondanks alle wilde koersschommelingen goed mogelijk dat de bitcoin een blijvertje is. Maar net als de bedenker en de daadwerkelijke oorsprong van de munt zal ook de echte waarde van de bitcoin nog lang een mysterie blijven.

[activecampaign form=28]

Lees meer over bitcoin en andere cryptomunten: