De daling die de bitcoin sinds eind 2021 heeft ingezet, duurt waarschijnlijk nog wel even. Een “belangrijk dieptepunt” zou nog minstens zeven maanden op zich kunnen laten wachten, schrijft technisch analist Katie Stockton van Fairlead Strategies in een deze week verschenen rapport.

Dat komt door een negatieve verschuiving in het koersmomentum voor de korte, middellange en lange termijn, volgens Stockton. De koers van de belangrijkste cryptomunt is onder het niveau van het 50-daags voortschrijdend van ongeveer 17.400 dollar gezakt. En de bitcoin slaagt er niet in daar bovenuit te komen.

Donderdagochtend noteerde de bitcoin op 16.833 dollar.

“Het momentum voor de korte termijn is negatief geworden, wat een bearish sentiment ondersteunt. Wij verwachten in de komende weken een hertest van de dieptepunten van november, nabij 15.600 dollar”, schrijft Stockton in het rapport.

Maar de technisch analist denkt dat de bitcoin nog verder kan dalen. Volgens Stockton is een daling tot 13.900 dollar waarschijnlijk. Dat zou betekenen dat de koers nog 17 procent kan zakken vanaf de huidige niveaus.

Momentum voor de bitcoin is negatief

Een verdere daling van de bitcoin zou niet heel verrassend zijn, gelet op het bloedbad dat de cryptosector in 2022 heeft doorgemaakt.

Verschillende cryptobedrijven zijn ingestort, waaronder Three Arrows Capital, de stablecoin Terra/Luna en recent de cryptobeurs FTX van ondernemer Sam Bankman-Fried. Dit maakt overduidelijk hoe risicovol beleggen in crypto is.

Beleggers hebben te maken met de gevolgen van een gebrek aan vertrouwen in de cryptosector en het vooruitzicht van meer regulering door overheden.

Maar analist Stockton kijkt niet naar de sombere de vooruitzichten voor crypto en ook niet naar de invloed op de beurs van de stijging van rentetarieven en verkrappende monetaire maatregelen.

Als technisch analist baseert ze haar analyses puur op het koersbeeld. Voor de bitcoin suggereert dit dat er pas halverwege volgend jaar een “belangrijk dieptepunt” wordt bereikt.