De Australische federale politie heeft het huis en kantoor doorzocht van een man die door techmagazine Wired enkele uren eerder was aangewezen als het vermoedelijke brein achter de virtuele munt bitcoin. Dat gebeurde in opdracht van de belastingdienst.

Dat schrijft persbureau Reuters woensdag.

Het idee voor de virtuele munt is in 2008 beschreven door een persoon die het pseudoniem Satoshi Nakamoto gebruikt. In bitcoinkringen kreeg hij een welhaast mythische status. Zou hij echt bestaan? Of ging het in werkelijkheid om een groep mensen die zich verschool achter die identiteit?

Volgens Wired gaat het waarschijnlijk om de in Sydney woonachtige Craig Steven Wright. Waarom de belastingdienst Wright uitgerekend nu op de korrel neemt, is onduidelijk. Reuters wijst erop dat Wright mogelijk voor honderden miljoenen aan bitcoins bezit. De Australische politie sprak in een verklaring evenwel tegen dat de inval iets te maken heeft met recente berichten in de media.

Het is niet de eerste keer dat een tijdschrift de identiteit van de bitcoinbedenker probeert te achterhalen. Vorig jaar dacht Newsweek beet te hebben en wees de Japanse Amerikaan Dorian Nakamoto aan als brein achter de virtuele munt. Hij ontkende echter in alle toonaarden.