Het is even rustig rond cryptomunt bitcoin. Maar volgens een technisch analist gaat de belangrijkste digitale munt binnenkort weer heftiger bewegen.

De afgelopen dagen bewoog de bitcoin ‘slechts’ met een paar procent per dag.

Dat stelde weinig voor vergeleken met de extreme bewegingen begin deze maand: een piek van 5.000 dollar begin september, gevolgd door een daling van zo’n 30 procent en een herstel tot het huidige niveau van ongeveer 3.900 dollar.

(klik op de grafiek voor uitvergroting)

Onder meer perikelen rond een verbod op bitcoinbeurzen in China hielden de gemoederen bezit. Al doken de afgelopen week ook berichten op dat dit niet het einde betekent van de bitcoinhandel in China.

Hoe nu verder? De toekomstige waarde van het bitcoinnetwerk hangt sterk af van het bredere gebruik van de digimunt. Die wordt beheerd via een decentraal netwerk van computers, waarbij er tal van uitdagingen zijn: van de snelheid waarmee transacties kunnen worden verwerkt en het achterliggende verdienmodel voor partijen die het netwerk in stand moeten houden, tot overheidsregulering.

Technische analyse voor bitcoin

Aangezien er weinig fundamentele zaken zijn die houvast bieden, is de ruimte voor speculatie groot. Geen wonder dat ook zogenoemde technisch analisten zich op bitcoin hebben gestort.

Zij kijken louter naar de koershistorie en doen op basis daarvan prognoses over het toekomstige koersverloop van bitcoin. Het idee achter technische analyse is dat alle relevante informatie direct in de beurskoers wordt verwerkt.

Technisch analist Omkar Godbole publiceerde op de site Coindesk.com maandag de volgende grafiek (klik voor uitvergroting):

De kruisende blauwe lijnen duiden er volgens Godbole op dat bitcoin zich in een 'make or break'-fase bevindt. Ofwel: na een periode van kleine koersbewegingen volgt binnenkort weer een sterkere beweging.

Volgens de logica van de grafiek ligt het kantelpunt op een koersniveau van ongeveer 3.830 dollar. Stijgt de bitcoin boven dat niveau, dan ligt de weg vrij naar een verder opmars richting 4.300 dollar. Zakt bitcoin duidelijk onder dit niveau, dan kan een daling richting de 3.500 dollar volgen.

Dinsdagochtend noteerde bitcoin iets boven de 3.900 dollar. Dus dat is een mooi testcase voor de voorspelling van de technisch analist: het scenario van een opmars tot boven de 4.000 dollar zou zich moeten inzetten, als je geloof hecht aan de technische grafiek hierboven.

LEES OOK: Bitcoin kopen op een veilige manier? Hier moet je op letten