• Bitcoin is dinsdag voor het eerst voor meer dan 50.000 dollar verhandeld.
  • De opmars komt door de toenemende acceptatie van crypto’s, zeker nadat Elon Musk 1,5 miljard dollar in bitcoin stak.
  • Er zijn de nodige sceptici die stellen dat particuliere beleggers en professionele speculanten momenteel een “onhoudbare zeepbel” aan het veroorzaken zijn.

Cryptomunt bitcoin is dinsdag voor het eerst door de grens van 50.000 dollar gebroken.

’s Ochtends om 05.00 uur betaalde er voor het eerst iemand meer dan een halve ton voor een bitcoin. Dat gebeurde op de kleine handelsbeurs FTX.

Op het grotere handelsplatform Binance steeg de bitcoinkoers rond hetzelfde tijdstip even naar 50.000 dollar.

Inmiddels geeft ook Coinmarketcap aan dat de waarde van een bitcoin boven de 50.000 dollar is uitgekomen. Die site houdt een gemiddelde bij van de bitcoinprijs op verschillende handelsfora.

Dit jaar alleen al is bitcoin enorm aan waarde gestegen. De munt werd na zijn debuut meer dan tien jaar geleden enkele jaren lang verhandeld voor een paar cent. Ook de meeste andere digitale munten staan op winst.

De bitcoin eindigde vorig jaar met een stijging van 170 procent in het vierde kwartaal op ongeveer 29.000 dollar. Zeven dagen later was de waarde naar 40.000 dollar per bitcoin gestegen. Het duurde bijna zes weken om de grens van 50.000 dollar te doorbreken.

Toenemende acceptatie van crypto's

De opmars van de bitcoin en andere tokens wordt mede veroorzaakt door de toenemende acceptatie van crypto’s. Zeker nadat Tesla-baas Elon Musk bekendmaakte 1,5 miljard dollar in digitaal geld te investeren.

Daardoor dikte de prijs op 8 februari met 16 procent aan. Dat was de grootste eendaagse winst voor de bitcoin sinds de coronacrisis.

Lees meerTesla kocht voor $1,5 miljard aan bitcoins – dit zijn de risico’s die het bedrijf van Elon Musk ziet

De rally van 400 procent in het afgelopen jaar komt in een tijd van lage rentetarieven van centrale banken en ongekende financiële steun van overheden in de nasleep van de coronaviruspandemie. Daardoor is het rendement op andere investeringen doorgaans veel lager.

De vraag die boven de markt blijft hangen is of bitcoin en andere crypto’s überhaupt intrinsieke waarde hebben. Zeker omdat beleggers met grote verliezen geconfronteerd kunnen worden omdat de munten uiterst speculatief blijven.

Ondertussen worden de munten ook door institutionele beleggers steeds meer geaccepteerd. Een investeringsdivisie van Morgan Stanley overweegt naar verluidt om op bitcoin in te zetten. In Canada is het eerste Noord-Amerikaanse bitcoin exchange-traded fund (ETF), waarmee bitcoins voor meer beleggers bereikbaar worden, inmiddels goedgekeurd.

Een andere bank, BNY Mellon heeft een team samengesteld om een bewarings- en administratieplatform voor traditionele en digitale activa te ontwikkelen. Creditcardmaatschappij Mastercard is ondertussen van plan om transacties met bepaalde crypto’s toe te staan op zijn netwerk.

Bitcoin: weer een gigantische zeepbel?

Er zijn ook de nodige sceptici die stellen dat particuliere beleggers en professionele speculanten momenteel een “onhoudbare zeepbel” aan het veroorzaken zijn.

Bekende Amerikaanse miljardairs zijn bijvoorbeeld zeer verdeeld over de bitcoin. Superbelegger Warren Buffett ziet niets in de cryptomunt. “Je kan er niks mee doen, behalve verkopen aan iemand anders”, zei hij eerder tegen de tv-zender CNBC. “Maar dan zit die persoon met het probleem.”

Duidelijk is in ieder geval dat de bitcoin en andere cryptomunten volstrekt andere risico’s meebrengen vergeleken met klassieke valuta. Voor de dollar of euro is een schommeling van de koers met 1 procent op een dag al zeer veel. Voor de bitcoin zijn dagelijkse schommelingen van 10 procent heel gewoon. Dit betekent dat beleggers in cryptomunten nog altijd grote risico’s nemen.

[activecampaign form=28]

Lees meer over cryptomunten: