Ook al gaat de koers door het dak, het is niet verstandig blind te beleggen in bitcoins. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ,,Ik zou zeggen: steek je dertiende maand niet in bitcoins”, zegt Lars van de Ven van de AFM in het AD.

Volgens hem zijn mensen op dit moment bang de boot te missen. ,,Ze stappen blind in, zonder na te denken over de risico’s en of ze eventuele verliezen wel kunnen dragen.” De virtuele munt is in ruim twee weken 80 procent meer waard geworden. Het aantal Nederlanders dat erin belegt, is de laatste maanden ook fors gestegen.

Vanaf maandag kan er in Nederland ook worden gehandeld in bitcoin-futures. De belegger gokt daarmee op stijging dan wel daling van de waarde binnen een afgesproken termijn. De AFM wijst erop dat beleggingsondernemingen die deze futures aanbieden een zorgplicht hebben.

De toezichthouder stelt dat de huidige hype rondom de bitcoin en andere cryptomunten beleggers kan aantrekken die niet de benodigde kennis en ervaring hebben. Daarom moeten beleggingsondernemingen zich bij het verlenen van hun diensten op ,,eerlijke, billijke en professionele wijze” inzetten voor de belangen van (potentiële) klanten. En doet de handel in bitcoin afbreuk aan de belangen van de beleggers, dan moeten de bedrijven ermee stoppen, aldus de AFM.

De Autoriteit Financiële Markten waarschuwde al eerder dat houders van bitcoins door de sterke schommeling van de wisselkoers van de virtuele valuta er hun geld snel mee kunnen kwijtraken.