• Techmiljardair Elon Musk verklaarde woensdag tijdens een online conferentie dat hij nog steeds hoopt dat de bitcoin een succes wordt, ondanks zijn eerder kritiek op het hoge energieverbruik van de grootste cryptomunt.
  • “Als de koers van de bitcoin daalt, verlies ik geld. Misschien drijf ik koersen op, maar ik doe niet aan dumpen”, zei Musk.
  • Musk was een van de gasten bij een panel samen met mede-oprichter Jack Dorsey van Twitter en vermogensbeheerder Cathie Wood van Ark Invest.

Techmiljardair Elon Musk komt regelmatig in het nieuws met tweets over de bitcoin en andere cryptomunten. Die hebben soms ook effect op de koersen van crypto’s.

Woensdag was Musk aanwezig bij een online conferentie in de VS, waar hij meer in detail sprak over zijn houding ten opzichte van cryptomunten. Musk gaf onder meer aan dat hij hoopt dat de bitcoin een succes wordt, ondanks zijn eerdere kritiek op het hoge energieverbruik dat gepaard gaat met het goedkeuren van transacties op het netwerk van de bitcoin.

“Als de koers van de bitcoin daalt, verlies ik geld. Misschien drijf ik koersen op, maar ik doe niet aan dumpen”, zei Musk. “Ik geloof niet in verkopen als de koers fors is gestegen. Ik wil graag dat de bitcoin een succes wordt.”

De CEO van Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX gaf aan dat hij veel meer bitcoins bezit vergeleken met andere cryptomunten als ether en de dogecoin. “De gemeenschap rond de dogecoin neemt zichzelf niet al te serieus. Het zou ironisch zijn als een cryptomunt die als grap is gestart uiteindelijk de toonaangevende cryptomunt wordt.”

Begin dit jaar kondigde Tesla aan voor 1,5 miljard dollar aan bitcoin te hebben gekocht en wilde de maker van elektrische auto’s klanten de mogelijkheid geven om in bitcoin af te rekenen. Maar binnen enkele maanden kwam Musk daarop terug, verwijzend naar het hoge energieverbruik dat gepaard gaat met het goedkeuren van transacties op het netwerk van de bitcoin.

Musk gaf woensdag aan dat het energieverbruik van de bitcoin een serieus probleem is, maar dat Tesla ervoor open staat om bitcoin op termijn te accepteren.

“Op de lange termijn wordt hernieuwbare energie de goedkoopste vorm van energie. Maar dat neemt tijd. Als er een bewuste en continue inspanning is onder miners om gebruik te maken van hernieuwbare energie, dan zal Tesla dat steunen.”

Lees ook op Business Insider

Bitcoin kan nog steeds als bescherming dienen tegen inflatie, volgens Cathie Wood van Ark Invest

Op de conferentie was ook vermogensbeheerder Cathie Wood van Ark Invest aanwezig. De afgelopen maanden is de bitcoin van het piekniveau van bijna 64.000 dollar in april gedaald tot iets meer dan 30.000 dollar. Dit gebeurde opvallend genoeg op een moment dat zorgen over hogere inflatie toenamen.

Toch kan de bitcoin volgens Wood in bepaalde situaties wel degelijk bescherming bieden tegen inflatie. Ze verwees daarbij naar opkomende markten. “In veel opkomende markten is de inflatie relatief hoog. In dergelijke landen nemen mensen hun toevlucht tot de bitcoin en andere investeringen om hun koopkracht te behouden.”

Lees ook: Sterbelegger Cathie Wood is met haar ARK Innovation ETF kwetsbaar als de beurs een klap krijgt, volgens een ervaren analist

Bitcoin stijgt weer boven de 30.000 dollar

De bitcoin steeg woensdag, op het moment dat de paneldiscussie met Elon Musk en Cathie Wood werd uitgezonden, met 10 procent tot een niveau van iets meer dan 32.000 dollar.

Dinsdag was de bitcoin nog weggezakt tot onder het niveau van 30.000 dollar, wat door technische analisten als een belangrijk steunniveau wordt gezien.

LEES OOK: Opnieuw stroomt er geld naar ether, terwijl beleggingsproducten voor de bitcoin een uitstroom van kapitaal zien