De bitcoin bereikte woensdag met een koers van net boven de 17.000 dollar het hoogste niveau in twee weken. Donderdagmiddag bleef de belangrijkste cryptomunt rond dat niveau hangen. Maar volgens experts zijn de bredere risico’s van het omvallen van cryptoplatform FTX nog altijd groot.

In de afgelopen week zijn de bitcoin en ether, de nummer twee op de cryptomarkt, ondanks slecht nieuws in de sector met enkele procenten gestegen.

Het door ondernemer Sam Bankman-Fried opgerichte cryptoplatform FTX, dat ooit 32 miljard dollar waard was, is vorige maand ineens volledig in elkaar gestort.

De risico’s van de val van FTX voor andere cryptobedrijven zijn nog niet uitgekristalliseerd. Cryptobank BlockFi heeft maandag uitstel van betaling aangevraagd, vanwege “aanzienlijke blootstelling” aan FTX. En ook cryptobank Genesis Global Capital zit in de problemen. Volgens persbureau Bloomberg is Genesis Global Capital bezig met een reorganisatie om een faillissement te voorkomen.

De cryptosector heeft sinds november 2021 twee derde van zijn waarde verloren. De kans op nieuwe klappen is nog steeds groot, stellen experts. “Ik verwacht korte perioden van snelle en sterke oplevingen, maaar voorzie nog heel wat tegenwind”, zegt oprichter Caleb Franzen van onderzoeksbureau Cubic Analytics.

Volgens Franzen worden de financiële condities voor bedrijven lastiger vanwege de stijging van rentes eerder dit jaar. De beperktere beschikbaarheid van goedkoop geld heeft volgens Franzen vooral gevolgen voor bedrijven die financieel minder vet op de botten hebben.

Franzen ziet de nodige tegenwind voor financiële markten in brede zin, maar beschouwt crypto als bijzonder kwetsbaar vanwege het besmettingsgevaar van de val van FTX.

CEO Yaroslav Shakula van durfinvesteerder YARD Hub denkt dat de bodem van bitcoin voorlopig wel is bereikt, omdat de cryptomunt het slechte nieuws van BlockFi van eerder deze week goed heeft doorstaan.

“Maar als het door FTX veroorzaakte domino-effect ook andere grote cryptoplatforms of -fondsen gaat raken, kan deze opwaartse correctie alsnog plaats kunnen maken voor de voortzetting van de neerwaartse trend”, zegt Shakula. 

En zelfs als zich geen faillissementen meer zullen voordoen in de sector, betekent dat volgens CEO Dennis Jarvis van Bitcoin.com nog niet dat cryptobedrijven gevrijwaard zijn van financiële problemen.

LEES OOK: Techbelegger Cathie Wood ziet de bitcoin nog steeds een waarde van $1 miljoen bereiken tegen 2030, ondanks tegenslag op korte termijn