Ondanks de ineenstorting van cryptobedrijf FTX en de huidige bear market voor digitale munten, is de prominente techbelegger Cathie Wood van Ark Invest niet van plan haar optimisme over cryptovaluta vaarwel te zeggen.

Zo herhaalde Wood in een interview met persbureau Bloomberg deze week haar prognose dat de bitcoin tegen 2030 een waarde van 1 miljoen dollar bereikt, een voorspelling die haar bedrijf Ark Invest eerder dit jaar deed. Donderdag noteerde de bitcoin rond het niveau van 16.500 dollar.

“Soms moet je de strijd aangaan, je moet door crises heen… om te zien wie overleeft”, aldus Wood.

De bitcoin is ’s werelds grootste cryptomunt naar marktwaarde en heeft dit jaar meer dan 60 procent van zijn waarde verloren. “Ik denk dat de bitcoin hier alleen maar sterker uit komt”, gaf Wood aan tegen Bloomberg.

Wood erkende wel dat de ineenstorting van cryptohandelsplatform FTX en de aanhoudende koersdalingen op de cryptomarkt voor institutionele beleggers aanleiding geven om te wachten met het omarmen van cryptovaluta.

Beleggers kunnen de tegenslagen echter ook zien als een leermoment. “En als ze eenmaal hun huiswerk hebben gedaan en hebben begrepen wat er allemaal is gebeurd, denk ik dat ze zich meer op hun gemak zullen voelen om in de bitcoin, en misschien ether, in te stappen”, gaf Wood aan tegenover Bloomberg.

Net als de bitcoin heeft cryptomunt ether, de op één na grootste cryptovaluta qua marktwaarde, dit jaar bijna 70 procent van zijn waarde verloren. 

Toch blijft Wood optimistisch, niet alleen wat betreft specifieke cryptovaluta, maar ook over de bredere cryptomarkt. Ze heeft dit jaar aandelen van cryptobeurs Coinbase gekocht. Ook heeft Wood belegd in het bitcoinfonds Grayscale Bitcoin Trust en cryptobank Silvergate Capital.

Wood scoorde met haar beleggingsfonds Ark Innovation ETF zeer sterk in 2020 en de eerste maanden van 2021. Dit fonds richt zich op bedrijven die zich bezig houden met technologische innovatie voor de langere termijn.

Techaandelen deden het tot eind 2021 zeer goed op de beurs, maar daarna volgde een zware terugval. Dat is ook terug te zien bij de prestaties van het beleggingsfonds van Wood. De Ark Innovation ETF boekte dit jaar een koersdaling van ongeveer 60 procent.

Lees meer over crypto: