• De ECB heeft woensdag in een blogpost hard uitgehaald naar de bitcoin en schrijft dat de munt binnenkort irrelevant zal worden.
  • De blog geschreven door de Directeur Generaal van de ECB, Ulrich Bindseil, en analist Jürgen Schaaf noemt de bitcoin ongeschikt als betaalmiddel en investering.
  • De twee pleiten er dan ook voor dat de digitale munt door geen enkele overheid of toezichthouder gelegitimeerd wordt.
  • Lees ook: Topbestuurder ECB ziet gelijk bevestigd: instorten cryptobeurs FTX toont zwakte cryptomarkt

De ECB heeft hard uitgehaald naar de bitcoin in een blogpost met de titel ‘De laatste stand van Bitcoin’. Directeur Generaal voor betalingen Ulrich Bindseil en analist Jürgen Schaaf schrijven hierin dat “de schijnbare stabilisatie van bitcoin op 20.000 dollar een kunstmatig opgewekte, laatste luchtbel is voordat de digitale munt irrelevant zal worden”.

De twee schrijven het blog naar aanleiding van de neerwaartse spiraal waar de cryptomunt zich nu al dik een halfjaar in bevindt en de harde klap die de hele crypto-industrie deze maand te verduren kreeg door de ondergang van cryptobeurs FTX. Het faillissement van FTX deed de bitcoin onder de 17.000 dollar deed zakken.

Volgens de Bindseil en Schaaf is bitcoin daarom niet geschikt als betaalmiddel noch als investering. “Echte bitcointransacties zijn omslachtig, traag en duur. Ze zijn nooit in enige mate van betekenis gebruikt voor legale transacties. De munt genereert geen cashflow (zoals onroerend goed) of dividend (zoals aandelen), kan niet productief gebruikt worden (zoals grondstoffen) of sociale voordelen opleveren (zoals goud). De marktwaardering van bitcoin is daarom puur gebaseerd op speculatie.”

“Speculatieve zeepbellen zijn afhankelijk van nieuw geld dat binnenstroomt”, vervolgen de twee hun relaas. “De bitcoin heeft ook herhaaldelijk geprofiteerd van golven van nieuwe investeerders. De manipulaties door individuele exchanges en/of stablecoin-aanbieders tijdens de eerste golven zijn goed gedocumenteerd, maar niet de stabiliserende factoren na het veronderstelde uiteenspatten van de zeepbel in het voorjaar.”

Regulering van de cryptomarkt

Wetgevers en toezichthouders zijn al langer bezig met het zoeken naar manieren om de cryptosector te reguleren, maar door het faillissement van FTX zal het opstellen van regelgeving waarschijnlijk in een stroomversnelling komen.

Volgens Bindseil en Schaaf is de ontwikkeling en uitvoering van dit soort regels vaak achtergebleven, omdat verschillende landen niet in hetzelfde tempo en met dezelfde ambitie te werk gaan. "Terwijl de EU het met de Markets in Crypto-Assets Regulation (MICA) eens is geworden over een uitgebreid regelgevingspakket, zijn het Congres en de federale autoriteiten in de VS er nog niet in geslaagd het eens te worden over samenhangende regels."

Ook benadrukken ze dat het belangrijk is om het opstellen van regelgeving door verschillende overheden niet te verwarren met de acceptatie van de digitale valuta. "Aangezien de bitcoin noch als betalingssysteem noch als beleggingsvorm geschikt lijkt te zijn, moet het in termen van regelgeving als geen van beide worden behandeld en dus niet worden gelegitimeerd."

Het is niet de eerste keer dat de ECB twijfels uit over digitale valuta. ECB-president Christine Lagarde zei in mei dat ze denkt dat cryptvaluta "niets waard zijn". Haar opmerkingen volgden op de miljarden dollars kostende crash van de stablecoin terraUSD.

LEES OOK: De opkomst en spectaculaire instorting van het crypto-imperium van Sam Bankman-Fried: in 4 jaar tijd miljardair, in 3 dagen vrijwel zijn gehele fortuin kwijt