De verkoopgolf die de bitcoin afgelopen dinsdag trof brengt de belangrijkste cryptomunt op een belangrijk kantelpunt.

De bitcoin noteert rond het niveau van het 200-daags koersgemiddelde en moet daar boven blijven om de opgaande lijn van de afgelopen maanden vast te houden.

Technisch analist Katie Stockton geeft aan dat het vooruitzicht voor de bitcoin per saldo nog steeds gunstig is.

De bitcoin kreeg dinsdag te maken met een plotselinge koersval van ruim 15 procent, waarbij de belangrijkste cryptomunt van een niveau van boven de 52.000 dollar daalde tot zo’n 44.000 dollar. Daarna stabiliseerde de koers iets boven de 46.000 dollar.

Het niveau van iets boven de 46.000 dollar komt overeen met het 200-daags koersgemiddelde van de bitcoin en dat is voor technische analisten een belangrijke indicator voor de langere termijn.

De koersval van de bitcoin op 7 september viel samen met de introductie van de bitcoin als wettelijk betaalmiddel in El Salvador. Maar het is niet duidelijk of de abrupte marktbeweging van de bitcoin daar iets mee te maken had.

Afgelopen maandag noteerde de bitcoin nog boven het niveau van 51.000 dollar, wat door technische analisten gezien werd als een belangrijk weerstandsniveau om te doorbreken voor een verdere opmars in de komende periode.

De plotselinge daling op dinsdag lijkt te duiden op een ‘mislukte uitbraak’.  Hiermee is het belangrijk geworden dat de bitcoin in ieder geval boven de huidige steunniveaus rond de 46.000 dollar blijft hangen.

Zoals aangegeven ligt het 200-daags koersgemiddelde voor de bitcoin iets boven de 46.000 dollar en het 50-daags koersgemiddelde ligt op ongeveer 44.400 dollar.

Bitcoin price chart
Stockcharts.com

In de bovenstaande grafiek van Katie Stockton van Fairlead Strategies is het 200-daags koersgemiddelde weergegeven met de roze lijn en het 50-daags koersgemiddelde van de bitcoin met de paarse lijn. Ook is er nog een weerstandsniveau rond de 47.000 dollar voor de bitcoin, dat is aangeduid met de horizontale, dikke rode lijn.

De eerste horde voor de bitcoin ligt dus bij het weer doorbreken van het niveau van 47.000 dollar, volgens Stockton. Aan de onderkant is het dus belangrijk dat de bitcoin boven de niveaus van 44.000 dollar tot 46.000 dollar blijft.

Stockton is voor de langere termijn nog steeds positief over de bitcoin. “De vooruitzichten voor de lange termijn blijven goed, gelet op de stijgende lijn van het 200-daags koersgemiddelde”, schreef de analist dinsdag in een rapport.

Een terugkeer naar het piekniveau van 65.000 dollar is voor de bitcoin nog steeds haalbaar, volgens Stockton. Maar op het moment dat de bitcoin onder de niveaus van het 200-daags en het 50-daags koersgemiddelde zakt, ziet het plaatje er minder gunstig uit en kan de cryptomunt weer terugvallen naar 30.000 dollar.

LEES OOK: Deze 22-jarige werd bitcoinmiljonair met een donatie van zijn oma – nu lanceert hij de Freedom Phone, een smartphone voor conservatieve Amerikanen