Bill en Melinda Gates gaan scheiden en hebben een fortuin van bijna 150 miljard dollar te verdelen.

Naar verluidt hebben de Microsoft-oprichter en zijn vrouw geen huwelijkse voorwaarden getekend en gaan ze de boel splitsen middels een ‘scheidingscontract’.

Drie weken voor de scheidingsaanvraag kocht Melinda een huis in Seattle. Ze wordt onder meer bijgestaan door een advocaat die de ex-vrouwen van Donald Trump vertegenwoordigde.

Bill en Melinda Gates zijn niet getrouwd op basis van huwelijkse voorwaarden. Wel hebben ze een ‘scheidingscontract’ waarin staat hoe de eigendommen van het koppel worden verdeeld, als ze uit elkaar gaan.

Dat meldt de Amerikaanse online tabloid TMZ.

Het stel kondigde maandag aan dat ze na 27 jaar huwelijk gaan scheiden. Ze zullen zich wel blijven inzetten voor hun gezamenlijke filantropische activiteiten.

Bill Gates is mede-oprichter van Microsoft en heeft een geschat vermogen van 146 miljard dollar, volgens financieel persbureau Bloomberg. Hij is de op drie na rijkste persoon ter wereld. Daarmee wordt de scheidingsregeling van het echtpaar Gates mogelijk de grootste ooit.

Bij een scheiding kunnen in de Verenigde Staten verschillende overeenkomsten een rol spelen: huwelijkse voorwaarden (prenup), een scheidingscontract (separation contract) of een overeenkomst waarin een koppel heeft gespecificeerd wie eigenaar is van een goed: een van de twee of allebei (Community Property Agreement).

In een kopie van de echtscheidingsaanvraag die TMZ heeft gepubliceerd, wordt gevraagd welke van de drie het koppel heeft getekend. Daarop hebben Bill en Melinda Gates geantwoord dat ze een scheidingscontract hebben, huwelijkse voorwaarden noemden ze niet.

Met huwelijkse voorwaarden wordt een wettelijke overeenkomst bedoeld die stellen kunnen tekenen vóórdat ze in het huwelijksbootje stappen.

In de Verenigde Staten wordt in de huwelijkse voorwaarden bepaald wat er met het vermogen gebeurt als een stel gaat scheiden of als een van de twee komt te overlijden. Ook kunnen financiële verwachtingen van het huwelijk worden vastgelegd.

Een scheidingscontract is een juridisch document dat een koppel ondertekent als de twee een periode alleen willen doorbrengen en gescheiden willen leven.

Hierin staat wat hun rechten en plichten zijn, bijvoorbeeld met betrekking tot kinderalimentatie en voogdij. De overeenkomst kan worden ondertekend zonder tussenkomst van een rechtbank.

Wellicht is het Amerikaanse scheidingscontract vergelijkbaar met scheiden van tafel en bed in Nederland. Hoewel dat nauwelijks verschilt van echt scheiden en er wel een rechter aan te pas komt.

Scheiden van tafel en bed werd in het leven geroepen omdat je vroeger niet apart mocht wonen als je getrouwd was. Die tijden zijn voorbij en daarom wordt er nog maar weinig gebruikt van gemaakt.

Het Amerikaanse scheidingscontract dient niet altijd om te scheiden, maar ook om een huwelijk te herstellen, schrijft juridisch loket New York City Bar.

In de echtscheidingsaanvraag vroegen Bill en Melinda Gates hun onroerend goed, persoonlijke bezittingen en schulden te splitsen volgens hun scheidingscontract. Melinda vroeg niet om partneralimentatie.

Het paar heeft ook aangegeven dat hun huwelijk "onherstelbaar gebroken" is en vroeg de rechtbank het te beëindigen op de datum die in het scheidingscontract staat vermeld. De datum staat overigens niet in de echtscheidingsaanvraag die door TMZ is gepubliceerd.

De documenten die afgelopen maandag in King County in Washington zijn ingediend, vermelden Melinda als eiser en Bill als verweerder. Ook bevatten ze een zittingsdatum, 4 april 2022.

Echtpaar Gates: mogelijk grootste scheidingszaak aller tijden

De schikking die voortvloeit uit de scheiding van het koppel Gates, kan met het enorme vermogen een van de grootste ooit worden. De scheiding van Amazon-oprichter Jeff Bezos en zijn toenmalige vrouw in 2019 ligt nog vers in het geheugen.

Mackenzie Scott kreeg een aandelenpakket Amazon van 38 miljard dollar. De waarde van het belang is sindsdien gestegen, waardoor ze in 2020 de rijkste vrouw ter wereld werd.

Of Melinda Gates dezelfde kant opgaat, moet blijken. Begin april, drie weken voor de scheidingsaanvraag, kocht ze voor 1,2 miljoen dollar een woning in Seattle met vier slaapkamers en twee badkamers.

In maart vorig jaar kochten Bill en Melinda Gates samen nog een huis aan het strand vlakbij San Diego in Californië. Het stulpje kostte naar verluidt 43 miljoen dollar en was daarmee de duurste transactie in de omgeving.

Het koppel bezit verschillende luxe huizen, waaronder hun landgoed Xanadu 2.0 in Washington met een geschatte waarde van 127 miljoen dollar. Ook bezitten ze een ranch in Californië van 18 miljoen dollar.

Inmiddels is bekend dat Melinda Gates drie advocaten in de arm heeft genomen. Een van hen, Robert Cohen, heeft de nodige ervaring opgedaan. Hij vertegenwoordigde eerder onder andere de ex-vrouwen van Donald Trump: Marla Maples en Ivana Trump.

Lees meer over Bill Gates: