Niet Google, maar Microsoft had na Apple het grootste besturingsplatform voor mobiele telefoons moeten ontwikkelen. Dat het toch Android werd, heeft Microsoft zo’n 400 miljard dollar gekost.

“De grootste fout ooit is het mismanagement dat ertoe heeft geleid dat Microsoft niet Android heeft ontwikkeld. Het had heel natuurlijk bij Microsoft gepast om het standaardplatform voor alle niet-Apple-telefoons te creëren dat Android nu is”, zei Gates afgelopen week.

De multimiljardair vertelde dat in een interview met mede-oprichter en CEO Julia Hartz van Eventbrite tijdens een evenement dat werd georganiseerd door investeringsbedrijf Village Global, meldde TechCrunch dit weekend als eerste.

windows phone

Foto: Windows-telefoons verdwenen vanaf 2017 van de markt. Bron: YouTube/Austin Evans

“Hier is echt sprake van ‘the winner takes it all'”, stelde Gates. “Als je maar de helft van het aantal apps hebt, of zelfs 90 procent, dan ben je al totaal irrelevant. Er is naast Apple ruimte voor precies één besturingssysteem, en wat dat waard is? 400 miljard dollar die van bedrijf G [Google] naar bedrijf M [Microsoft] zou stromen.”

De door Windows aangedreven telefoons van Microsoft hebben weinig succes geboekt op de smartphonemarkt en moesten het afleggen tegen iPhones en Android-telefoons. Dat kwam voor een belangrijk deel door problemen met de app store. De Windows-telefoons werden in 2010 op de markt gebracht, maar zijn sinds 2017 langzaam verdwenen.

Gates is nog altijd bestuurder bij Microsoft en zei: “We zijn een bedrijf dat vooroploopt. Als we dit ook goed hadden gedaan, dan waren we echt hét bedrijf geweest, maar ja.”

Lees ook op Business Insider

Microsoft is met een marktwaarde van meer dan een biljoen dollar momenteel het meest waardevolle bedrijf ter wereld, maar wisselt voor die koppositie steeds stuivertje met Apple en Amazon.

Bekijk hieronder het hele interview met Bill Gates: