Miljardair en filantroop Bill Gates heeft woensdag gezegd dat hij van plan is al zijn vermogen te schenken aan zijn eigen goede doel, de Bill and Melinda Gates Foundation.

In een Twitter draadje kondigde de mede-oprichter van Microsoft aan dat hij deze maand 20 miljard dollar naar zijn stichting zal overmaken en deze schenking op jaarlijkse basis zal blijven herhalen, en zelfs met 9 miljard per jaar zal verhogen.

“Als ik naar de toekomst kijk, ben ik van plan vrijwel mijn hele vermogen aan de stichting te geven”, schrijft Gates op Twitter. “Ik zal zo langzaamaan van de lijst van ’s werelds rijkste mensen verdwijnen.”

Hij bedankt in de tweets de beroemde investeerder Warren Buffet voor zijn jarenlange bijdrage aan de Bill and Melinda Gates Foundation en zegt dat zijn "ongelooflijke vrijgevigheid een enorme reden is waarom de stichting zo ambitieus heeft kunnen zijn de afgelopen jaren".

Buffett, Gates, en Melinda French Gates richtten in 2010 een initiatief op dat The Giving Pledge heet. Hierbij beloofde 200 van de meest rijke mensen ter wereld het grootste deel van hun rijkdom aan goede doelen te geven, hetzij tijdens hun leven, hetzij in hun testament.

"Ik heb de verplichting mijn middelen terug te geven aan de maatschappij op manieren die kunnen helpen het lijden te verminderen en levens te verbeteren", schrijft Gates. "En ik hoop dat anderen, die ook grote rijkdom bezitten, op dit uitdagende moment voor de wereldgemeenschap ook zullen opstaan."

Gates spreekt zich al geruime tijd uit over de noodzaak om zijn vermogen weg te geven, waarbij hij zich beroept op zijn geloof in het aanpakken van wereldproblemen zoals klimaatverandering.

Hij heeft zelfs besloten dat zijn kinderen slechts een “minuscuul deel” van zijn vermogen zullen erven. “Ze zullen hun eigen weg moeten vinden”, zei hij tegen de Daily Mail.

Gates heeft momenteel een geschat vermogen van zo'n 114 miljard dollar, volgens de Bloomberg's Billionaires Index.

LEES OOK: Bill Gates in nieuw boek: zó voorkomen we nog een pandemie, en zo werd ik het doelwit van complottheorieën